Afbeelding

Thuiswedstrijd voor Fotosynthese op Boogie Down

Cultuur

CENTRUM - Als een thuiswedstrijd omschrijft Fotosynthese zijn optreden op Boogie Down. Maar van extra druk is geen sprake als hij op 25 augustus voor vrienden en familie optreedt in zijn eigen Breda. "Het is mijn derde keer op Boogie Down, dus ik heb er nu nog meer vertrouwen in."

'Spelen met woorden'
Humor, zelfspot en weinig serieuze clips kenmerken de rapwereld heden ten dage in Nederland. Zoals bij Fresku en Mr. Polska, de populairste rappers van Nederland. Maar één aspect loopt als een rode draad door de muziek van rappers als Fresku, Kraantje Pappie, Diggy Dex en Fotosynthese, die allen optreden op Boogie Down.

"Ik vind het leuk om te spelen met woorden. Woorden met een dubbele betekenis en dat soort dingen", zegt Fotosynthese. "Dat is de reden waarom ik rap. In plaats van mezelf helemaal bloot te geven in clips, is muziek voor mij meer een uitlaatklep. Vulgariteit of hilarische clips is dus niet zijn 'pakkie an'.

Jongste finalist ooit
Het contrast is dan ook groot met artiesten als Mr Polska en Fresku, waar genoeg zelfspot te bespeuren valt. Hij benadert zijn muziek serieuzer dan zijn collega's. Maar ik heb natuurlijk ook humor", pareert hij snel."Alleen hoef ik dat niet in mijn muziek naar voren te brengen."

Talent heeft hij in elk geval genoeg. Als jongste finalist ooit werd hij genomineerd bij de Grote Prijs van Nederland. Mijndert Rodoelf, bekend onder zijn artiestennaam Fotosynthese, debuteerde al op vijftienjarige leeftijd als rapper. Drie jaar lang werkte de inmiddels 18-jarige rapper uit Breda aan zijn eerste EP 'Grootspraak'.

'Geen extra druk'
“Misschien komen er binnenkort weer paar losse tracks of drop ik een EP'tje. Maar voorlopig concentreer ik me op mijn optredens." Te beginnen op Boogie Down aankomende zaterdag. "Dat wordt een thuiswedstrijd voor mij. Heel tof, want er komen veel familie en vrienden kijken."

Het wordt de derde keer dat de Bredanaar er optreed. "Ik krijg steeds meer ervaring met het optreden. Ik hoop dat het nu nog beter gaat dan vorig jaar. Maar ik voel geen extra druk. Er zijn wel mensen waaraan ik mij moet bewijzen, maar dat heb ik bij elk optreden.”