Gemeentelijk Sportcentrum De Scharen is opgeknapt in de zomer. foto Marcus Carlitz
Gemeentelijk Sportcentrum De Scharen is opgeknapt in de zomer. foto Marcus Carlitz

Er kan weer gesport worden in De Scharen

Algemeen

HEUSDENHOUT – Sportcentrum de Scharen opende na een zomer vol verbouwingen met een geheel nieuw interieur. De gemeente stak ongeveer een miljoen euro in de renovatie van het gebouw, dat twee weken later opende dan gepland.

1 miljoen euro
Het probleem ligt bij de gevonden asbest in het gebouw. “Daar zijn de mensen nu nog mee bezig”, vertelt beheerder Marco Dieleman, terwijl hij naar buiten wijst als we op de tribunes van de grootste zaal staan. “We hebben daar beneden ook nieuwe ventilatiesystemen aangebracht. Het saneren van de asbest zal nog ongeveer vier weken duren, maar daar ondervinden de sporters geen enkele hinder van.”

Via de buitentrap en de in de oude staat gelaten kantine kom je in het gerenoveerde sportcentrum. Het ruikt er nog naar een combinatie van verf en hout. En zo af en toe komt er een oorverdovend lawaai langs als een van de bouwvakkers zwaar werk verricht.

Het lijkt alsof er nog van alles gedaan moet worden om sporters te ontvangen, maar de nieuwe sportzalen zien er weer tiptop uit. Maandagochtend was het eerste groepje sporters dan ook al op de vloeren te vinden.

Metamorfose
“Momenteel worden er nog nieuwe zonweringen aangebracht en de bankjes moeten nog opgeknapt worden. Slechts een zaal (de gymzaal, red.) is nog niet klaar voor gebruik.” De ringen hangen er al en de bok staat gereed. De vloer heeft een nieuw laklaagje gekregen. “Binnen twee weken kunnen sporters hier weer terecht.”

Het sportcentrum is onderwerp van een grote metamorfose, zowel aan de binnen- als de buitenkant. “Vooral de entree is erg veranderd”, zegt beheerder Marco Dieleman. “Maar die is nog niet helemaal af, dus vandaar dat je alleen via de bovenste verdieping naar binnen kan. Vooral de balie is erg mooi geworden. En we hebben nu sfeerverlichting, dat maakt de gangen iets gezelliger."

"Daarnaast zijn ook de vloeren en kleedkamers vernieuwd en is onze vergaderruimte veranderd. Die ruimte ziet er nu wat moderner uit, met een nieuwe look en andere meubels."

Zelfde stijl
"De stijl is eigenlijk niet veranderd binnen het gebouw. Zo hebben we bijvoorbeeld nog steeds dezelfde kleuren lijnen op de velden, alleen ziet alles er nu fonkelnieuw uit.”

Aan de buitenkant wordt momenteel nog druk gewerkt. "De buitenmuur is schoon gespoten en dat geeft een heel andere blik. Maar aan de buitenkant mag je niet veel veranderen, daar heeft de architect ook rekening mee gehouden, omdat dit gebouw een monument is.”

Inmiddels hebben de eerste sporters kennis mogen maken met de nieuwe sfeer binnen het gebouw. “Het eerste groepje was vanmorgen erg enthousiast. Ze vonden het heel mooi geworden en waren er erg blij mee. Ze vertelden dat het leek of alles groter was geworden.”

Over ruim een maand moet alles dan echt gereed zijn. Een exacte datum kan de beheerder nog niet geven. “Rond september, oktober zal hier alles klaar zijn. Maar vanaf vandaag (maandag, red.) kan er gelukkig gewoon weer gesport worden.”