Afbeelding

Algerijnse vrouwen ontdekken Nederland vanuit Breda

Algemeen

CENTRUM – Een groep van zo’n veertig dames uit Algerije verblijft sinds vorig weekend in Breda. De vrouwen kijken hun ogen uit in het ‘zeer groene en rustige’ Nederland. Sommigen zijn voor de eerste keer in Europa, maar shoppen, dat woord kennen ze wel.

“Kijk eens naar buiten hoe mooi het is. En jullie Nederlanders lijken altijd te lachen”, zegt begeleider Ourlarbi Smail. De Algerijn is geen onbekende in Nederland. Hij studeerde dertig jaar geleden in Wageningen en werkt inmiddels 22 jaar voor het Bredase bedrijf Skalar dat in zijn geboorteland actief is.

“Zij wilde ook iets doen op sociaal gebied. Zo we al twee keer eerder in Nederland geweest met een groep kinderen. Die komen met de prachtigste verhalen thuis, waarnaar iedereen graag luistert. Nu was het de beurt aan vrouwen. Die hebben een pittige tijd achter de rug, zo met de ramadan”, stelt Smail.

Mannen begrijpen het niet
Zelf verloor hij twaalf jaar geleden zijn eigen vrouw en stond hij er alleen voor. In een moslimland is de man over het algemeen niet gewoon om voor het huishouden en de kinderen te zorgen.

“Ik vind dat het moet veranderen. Veel mannen in Algerije begrijpen niet wat voor belangrijke rol de vrouw vervult. Na het werk gaan ze thee drinken met vrienden, maar ze bemoeien zich niet met thuis. De oplossing is om de vrouwen dan maar mee te nemen, zodat de mannen er alleen voor staan. Ik hoop dat ze wanneer hun vrouw terug is, sorry zeggen”, aldus Smail.

De Algerijnse dames, van wie enkele met hun kinderen reizen, hebben deze week een heel programma voor de boeg. Zo staat een tripje naar Amsterdam op het programma en brengen ze een bezoek aan de Efteling. Maar in Breda blijven ze het langst. Ze maken een boottochtje, shoppen in de binnenstad en gaan naar de weekmarkt voor inkopen.

“Ja, vrijdag gaan we boodschappen doen, omdat we die avond een diner verzorgen. Typisch Algerijns. Daarom hebben we sommige ingrediënten zelf meegenomen uit ons land. We mogen in de keuken van hotel Golden Tulip Keyser koken. De chef van het hotel heeft ook al met ons Nederlandse gerechten gemaakt”, vertelt de begeleider.

Ruimdenkend
Het hotel aan de Keizerstraat sponsort de trip van de groep Algerijnse samen met Skalar Analytical, Microlan en F.P.I.. De dames komen uit verschillende regio’s. Enkele zijn de meer vrije en ruimdenkende stad gewend. Andere komen weer uit kleine dorpjes.

Smail: “Het is ook goed dat ze met elkaar in aanraking komen. Maar met name met een meer open cultuur. Niemand kijkt hier op van een vrouw met een hoofddoek. Iedereen is vrijdenkend. Zolang je respect hebt voor de Nederlandse levenswijze heb je hier nooit problemen.”