Afbeelding

IJsbrand Chardon gaat meedogenloos voor de winst

Sport

BREDA – Met de start van Outdoor Brabant landt er wederom een compleet dorp op landgoed de Prinsenhoeve. Topmenner IJsbrand Chardon maakt haast vanzelfsprekend onderdeel uit van het grootste hippische evenement van Nederland dat deze week Breda aandoet. Vrijdag start zijn wedstrijd. “Ik ga alleen voor de overwinning.”

Vierspanner Chardon ademt paardensport, is paardensport. Zo zittend voor zijn truck vertelt hij vol enthousiasme, alsof hij nog aan het begin van zijn carrière staat, over de dagelijkse gang van zaken tijdens en rond de wedstrijden, zijn topper Darko: ‘de Messi onder de paarden’ en het WK van 2014 in Normandië. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

“De afstelling van het bit alleen al. Een paar millimeter korter of langer kan het verschil uitmaken in een wedstrijd aan de top. Het gaat soms om tienden van seconden. Het draait om de details en dat maakt het zo ongelofelijk moeilijk”, stelt Chardon. Met de dertig jaar die hij al tot de wereldtop behoort toont hij aan die finesses te beheersen.

Nog een keer de wereldtitel
In 1981 begon zijn carrière. Een jaar later bekroonde hij die meteen met een gouden medaille tijdens het wereldkampioenschap. Inmiddels schreef Chardon 23 nationale titels en 11 maal het wereldkampioenschap op zijn naam, zowel individueel als met een team. Toch is zijn honger nog lang niet gestild. Alles staat nu in het teken van Normandië. Daar wil hij nog een keer gaan voor de wereldtitel.

“Nu ik de vijftig ben gepasseerd, moet ik er veel meer voor doen. In ben ruim tien kilo afgevallen. Zo ga ik twee keer per week naar de sportschool. Daarvoor was daar van geen sprake. Het WK in Normandië zou een afsluiter kunnen zijn van mijn carrière, maar ik noem nooit een datum. Ik ga af op mijn gevoel. Ik wil niet tegen beter weten in doorgaan. Ik wil met de top blijven meten. Ik ga maar voor een ding en dat is de overwinning.”

Terug naar Outdoor Brabant, want ook in wedstrijden als deze moet worden gepresteerd. De trucks, caravans, tenten en stallen huisvesten ruim 100 deelnemers uit vijftien verschillende landen en ruim 130 paarden. Voor Chardon een vertrouwde omgeving. De vierspanner benadrukt erg blij te zijn dat zijn familie net zo gek is van de sport als hij zelf. Moeder, zoon en dochter, allen doen mee en dat is een zegening, meent hij.

Meepraters
“Als je zo’n 35 weekenden per jaar weg bent, is het heel gaaf dat je dat met je hele gezin kunt doen. Alleen is het wel heel zwaar.” Zijn succes schrijft Chardon dan ook toe aan de mensen die hij om zich heen verzamelt. “Dat moeten personen zijn die mij de waarheid zeggen. Ze moeten eerlijk zijn, want aan meepraters heb ik niets. Kritiek neem ik mee in mijn besluit. Maar als ik mijn beslissing maak dan moet iedereen daarin meegaan. Dan is het accepteren of opstappen.”

Zo’n heftige keuze maakte hij net voor het afgelopen WK in Duitsland door zijn toppaard Darko niet in zijn selectie op te nemen. Volgens Chardon staat hij, ondanks het mislopen van de wereldtitel, hij werd derde, nog steeds achter die beslissing.

Net als FC Barcelona
“Darko is de Messi onder de paarden. Hij kan net als de voetballer het hele team naar grote hoogte stuwen. In goede doen is hij tot unieke prestaties in staat, maar hij is ook nog onervaren. Die moet hij op doen in wedstrijden als hier in Breda. In Duitsland stonden 40-duizend toeschouwers langs de kant. Een paard moet tegen die druk kunnen en op het moment suprême er zijn. Dat moet Darko nog bewijzen. Hij moet nog geslepen worden.”

Chardon koopt zo’n tien nieuwe paarden per jaar. Uiteindelijk blijft er daar een van over die goed genoeg wordt beschouwd om deel uit te maken van zijn team. Zo heeft hij naast talent Darko een ander potentiële kampioen Torry getraind. Verder geeft Chardon aan dat het belangrijk is voor welke combinatie paarden hij kiest. Net als de bondscoach van Nederlands voetbalelftal gaat er heel wat vooraf om tot een definitieve selectie te komen.

“Je moet nooit op een paard wedden. Als het dan misgaat loop je meteen een paar jaar achter. Bij de keuze voor een paard kijk ik of het dier past bij de paarden die ik heb. Past het dier in het team. Die mix is het belangrijkste.”

Winnen in Breda
Chardon reist de hele wereld over. Naast de vele overwinningen bracht het hem ook bijzondere ontmoetingen met onder meer de Engelse koningin Elizabeth en prins Charles. Toch brengt de sport hem ieder jaar naar Breda. Vrijdag moet Chardon voor het eerst aan de bak tijdens Outdoor Brabant.

“Het gaat niet zonder sponsors. Die zijn heel belangrijk. Ik ben toch acht uur per dag aan het werk. Verder zie ik deze wedstrijd als voorbereiding op het wereldkampioenschap in 2014. Desondanks wil ik ook hier winnen. Daarin moet ik ook geloven, want anders begin ik er niet aan.”