Afbeelding

‘Evenementenhal Bavelse Berg wordt geen poppodium’

Economie

BREDA – Als een terriër beet Henry Martens zich vast in het plan om in Breda een evenementenhal te realiseren. De Bredase ondernemer lijkt het nu samen met partner aannemer Van Agtmaal, verbonden in het consortium Masys, toch te slagen in die opzet. Als alles naar wens verloopt is de stad in 2014 een evenementenzone rijker. “We hebben bewezen dat het geen dood paard was.”

Even terug in de geschiedenis. In 1998 ging de sloopkogel tegen de toenmalige evenementhal Het Turfschip. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk waarin beurzen van formaat en optredens van grote artiesten Breda aandeden. De sleet kwam er in en dat zagen verschillende personen met lede ogen aan, onder wie Martens dus.

700-duizend bezoekers
Dat Breda door het ontbreken van evenementenhal niet bij de eerste 25 evenementensteden behoort (als negende stad van Nederland) steekt, benadrukt de eigenaar van Maver, ontwikkelaar van complexen en organisator van evenementen. “Natuurlijk is het een eigen idee dat je wil realiseren. Maar heel veel evenementen komen uit de regio Breda. Dan is het raar dat hier niets mogelijk is.”

Martens verwacht in het eerste jaar zo’n 450-duizend bezoekers. Dat aantal moet binnen vijf jaar groeien naar ruim 700-duizend. Dat geldt voor de hele zone, die bestaat uit een indoor- en outdoorterrein.

“Ongeveer 15 tot 20 procent wordt door popmuziek ingevuld. Daarnaast komen er culturele evenementen, maar het grootste deel is bestemd voor business to business. Beurzen en congressen. En topsportevenementen. Het wordt dus geen poppodium dat 356 dagen open is. Juist niet. Het gaat om de combinatie”, aldus de Bredase ondernemer.

Nek uitsteken
Het college van burgemeester en wethouders investeert zelf niets in de ontwikkeling van de evenementenzone die aan de voet van de Bavelse Berg moet verrijzen. Wel is het stadsbestuur in erg zijn nopjes over de plannen die november vorig jaar nieuw leven werden ingeblazen.

“Het is grandioos dat er ondernemers zijn die in deze financieel economisch moeilijke tijd hun nek durven uit te steken”, zei wethouder Alfred Arbouw donderdag daarover. De wethouder heeft inmiddels het bestemmingsplantraject in gang gezet.

Het is nu aan de gemeenteraad om haar goedkeuring te geven. Daarna volgen nog eventuele bezwaarprocedures van omwonenden en andere betrokken. Pas daarna kan de schop in de grond en kan Masys daadwerkelijk aan de slag.

Champagne terug
“We hebben twintig keer de champagne geopend en 23 keer weer teruggezet”, zegt Martens die verwijst naar het moeizame verloop van het project. In 2009 werd de stekker uit het plan getrokken, ‘die datum zal ik nooit meer vergeten’, en vorig werd het weer gereanimeerd, zei het in afgeslankte vorm.

“We zijn er acht jaar mee bezig geweest. Het kost natuurlijk veel moeite. Ook om het vertrouwen van geïnteresseerde partijen weer te winnen. Die melden zich ook steeds meer. We zijn bezig om de programmering langzaam te vullen. Maar het is nog te vroeg om te zeggen wie er komt.”