Afbeelding

200 woningen voor project ‘Wonen boven Winkels’

Algemeen

CENTRUM – Binnen het project ‘Wonen boven Winkels’ mogen maximaal 200 woningen worden gerealiseerd. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders deze week.

Belanghebbenden, waaronder de VCOB, de wijkraad Stadshart/Valkenberg en individuele eigenaren vreesden een beperking van het aantal appartementen boven winkels. De gemeente zit namelijk vast aan een totaal aantal te bouwen woningen in de stad, het zogenaamde woningcontingent.

Door het voorstel van het stadsbestuur mogen elders in de stad minder woningen worden gebouwd. Het college maakt de keus, omdat de woningrealisatie binnen Wonen Boven Winkels concreet is. Voor een aantal geplande nieuwbouwprojecten geldt dat niet.

"Van verdringing is geen sprake. Nieuwbouwprojecten komen nauwelijks van de grond. Nu is er ruimte voor woningen in het project Wonen boven Winkels. Dat is concreet", zegt een woordvoerster van de gemeente.

In het huidige bestemmingsplan Binnenstad is het toevoegen van extra woningen niet zomaar toegestaan. Maar in de nota ‘Koers gezet’ wordt gesteld het Wonen boven Winkels mag worden uitgebreid. Daar was nog geen aantal aan verbonden en dat doet het college nu dus wel.

Wel stelt het stadsbestuur bepaalde voorwaarden. Zo mag er maximaal een appartement per verdieping worden gerealiseerd. Dit om kamerbewoning boven de winkels te voorkomen. Het college vindt een te veel aan te kleine woningen onwenselijk.