Afbeelding

‘Het is een succes, maar misschien gaat het wel te goed’

Nieuws

HAAGSE BEEMDEN – Wegens het succes van het buurtpreventieproject wil de ene wijk na de andere meedoen. Het loopt inmiddels op elf plekken in stad. Karel Prevoost komt als ambassadeur dan ook overal: “Het gaat vooral om het sociale aspect.”

De trotsheid spuwt uit zijn ogen. Prevoost, in het dagelijks leven visboer, is een bevlogen man. Klein van stuk, maar des te groter zijn daden. Belangeloos zet hij zich in voor onder meer het buurtpreventieproject bij hem in de straat. Vanaf moment een was hij er bij betrokken en nu is de ondernemer doorgedrongen tot in de haarvaten.

“Ik kom als ambassadeur in alle wijken die het project ook willen of al hebben. Ik ben een soort aanjager. Dat weten ze van mij. Ik probeer uit te leggen dat we met buurtpreventie terug willen naar het dorpsgevoel en dan bedoel ik de sociale controle. Maar ook het onderhouden van contacten”, zegt Prevoost.

Dat aspect haalt hij tijdens het hele gesprek aan, want dat is alles waar het om draait. Hij geeft het zelf aan door middel van een simpel voorbeeld. “Het moment dat je de deur uitstapt en je eigen buurman niet meer herkent. Het gaat om de kleine dingen. Als iemand zijn stoep staat te vegen dan ben je zelf sneller geneigd dat ook te doen”, legt hij uit.

Dat sociale netwerk en het voorbeeld van de buurt schoonhouden werkt in de ogen van Prevoost door naar grotere problemen. Hij wijst op het aantal afgenomen inbraken. Het verminderen van de overlast door hangjongeren.

“Je hoeft helemaal niet te gaan patrouilleren door de wijk. Liever niet zelfs. Als buurt en wijk moet je eenheid uitstralen. Dat inbrekers denken dat in jouw buurt iedereen elkaar helpt. Zo brengen we na een inbraak foldertjes rond en vragen we mensen die voor het raam te zetten. Iedereen kan zien dat we alert zijn en het werkt blijkbaar.

Inmiddels wordt ook interesse getoond van uit andere steden. Prevoost is trots dat hij in zijn hoedanigheid als straatcoördinator de PvdA politicus Job Cohen heeft ontmoet. “Dat is mooi. We doen blijkbaar iets goed. Alleen heb ik mijn twijfels of onze aanpak overal werkt. Het is ook een deel mentaliteit. En nogmaals samen je inzetten voor het project”, aldus Provoost.

Ondanks het succes van de buurtpreventie ziet de straatcoördinator toch wat beren op de weg. Zo denkt hij soms dat het te goed te en te snel gaat met de projecten. “Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Maar mensen moeten zich realiseren dat ze zich moeten blijven inzetten. Wanneer in je wijk of buurt na een half jaar de rust is wedergekeerd, moet je wel doorgaan. Anders bloedt het dood. Je moet je blijven inzetten.”