Jules Deelder in Mezz tijdens de Cultuurnacht. foto Wijnand Nijs
Jules Deelder in Mezz tijdens de Cultuurnacht. foto Wijnand Nijs

Docu met Deelder: 'Colombia land van cocaïne en poëzie'

Cultuur

CENTRUM - "Het is een leuke mengeling van misdaad en poëzie", vertelt Leo Verheul over zijn in Colombia opgenomen documentaire Pablo en Poezië. De film, met Jules Deelder in de hoofdrol, wordt donderdag 6 september getoond tijdens het BUT Film Festival. "Colombia is het land van cocaïne en poëzie. Dan val je met je neus in de boter.”

Cocaïne en poëzie
De film heeft twee verhaallijnen. Het optreden van Deelder op het Festival Internacional de Poesie in Medellín en Pablo Escobar, wiens sporen ze hebben nagetrokken.

“Jules en ik zijn goede vrienden”, begint Verheul over het ontstaan van de film. “We werden al geruime tijd bestookt met mooie verhalen van Remco Campert over Colombia en het grootste dichtfestival ter wereld. Over het land en hoe je daar in de watten wordt gelegd op het festival. Het festival trekt miljoenen toeschouwers. Colombia is het land van cocaïne en poëzie. Dan val je met je neus in de boter.”

'De grootste boef'
“De directeur van het festival had Jules al vaker uitgenodigd, maar dacht dat hij niet durfde. Daar is natuurlijk niks van waar. Jules durft alles en staat overal open voor. Hij vond het best spannend. Jules houdt namelijk van boksen en misdaad en dat soort dingen."

"Bovendien is het leuk om op onderzoek te gaan naar de grootste boef aller tijden: Pablo Escobar. Dat in combinatie met poëzie levert een leuke mengeling op.”

Verheul nam de 68-jarige Deelder bij de hand in Zuid-Amerika. “Ik kom wel vaker in Colombia. Mijn vrouw komt er vandaan, dus ik spreek de taal, ken de mensen en weet me wegwijs te maken in het verkeer. Daar heb ik een beetje misbruik van gemaakt bij Jules, in positieve zin dan."

'Nog nooit zo gelachen'
"Hij werd overgeleverd, was eigenlijk afhankelijk van me in Colombia. Maar Jules is onvermoeibaar. Tegendraads, met de kont tegen de krib. Als we op stap waren geweest tot 4 uur ’s ochtends, stond hij om 7 uur alweer in de badkamer. En dat op die leeftijd.”

Of de film bij het thema past, weet Verheul eerlijk gezegd niet. “De film kende zijn première tijdens het Internationale Filmfestival in Rotterdam. Daar leidde het tot lachsalvo’s bij het publiek, die je tot aan de andere kant van de Maasvlakte hoorde. De mensen hadden nog nooit zo gelachen, vertelden ze. Op die reactie hoop ik ook in Breda ”

In de theaterzaal van de Nieuwe Veste is de film om 20:00 uur te zien. De Rotterdammers zijn dan ook aanwezig. Deelder draagt na de film voor uit het gelijknamige boek dat ze samen hebben geschreven.