Afbeelding

Wennen aan markt aan de Haven

Nieuws

BREDA – Geen markt op de Grote Markt? Wie uit gewoonte op zoek gaat naar zijn vaste adresje voor verse vis of groente op het marktplein, komt bedrogen uit. De weekmarkt is tijdelijk verplaatst vanwege de komst van het Glazen Huis naar Breda. Vier keer in totaal. De kraampjes staan nu sfeervol aan het water. Het is wel even wennen.

Door Wijnand Nijs en Diede Schots

Net na half negen knippert Ad Baelemans nog eens even met zijn ogen. De kastelein van café de Huiskamer heeft er een kort nachtje opzitten. Om vier uur trok hij de deur achter zich dicht, nu is hij gastheer voor marktkooplui en wethouder Oomen. Aan de wethouder de eer de markt te openen op deze nieuwe locatie.

Dat doet hij rond negen uur. Aan groente- en fruitkraam bij de oude vismarkt overhandigt hij een plastic tasje met daarin een dvd, een paar Bredase kaarsen en een brief. Even daarvoor sprak hij een aantal kooplieden toe. “We zijn hier omdat Breda gastheer is van een ander groot evenement, om aandacht te vragen voor zeventien miljoen vluchtelingen. Ik hoop dat de verplaatsing van de markt goed uitpakt voor iedereen, dus ook voor jullie”

Peter Dillissen handelt zelf in exotische hapjes. Hij is als voorzitter van de marktadviescomissie betrokken geweest bij deze locatie. “De minst slechte”, zei hij toen. Nu is de Bredanaar opgewekt. “Ik hoor alleen maar positieve geluiden over de locatie. Kerstbomen, verlichting. De gemeente heeft er zoals beloofd werk van gemaakt.”

Toch is niet iedereen even blij. “Dit kost geld”, weet de handelaar in Beeren heren- en damesondergoed. Al geeft hij ook aan dat hij de dag even moet afwachten. “Maar het is rustig.”

Marktmeester Ad van Emmerik is weken in de weer geweest met de verplaatste markt. Van Emmerik tovert een complete bouwtekening uit zijn binnenzak. “Op de markt hebben we alle aansluitingen, hier hebben we van alles moeten regelen, aggregaten moeten plaatsen. En we hebben rekening moeten houden met de hulpdiensten.”

Van Emmerik bepaalde waar iedereen komt staan. “Dat is mijn werk. Als je met iedereen moet overleggen, kom je nergens. De stands met etenswaren moeten een beetje verspreid staan. Dat zijn de trekkers.” Zijn telefoon rinkelt. Een bezorgde ondernemer. “Dat is mijn werk, troubleshooter, pispaal. Maar dat zijn we gewend.”

De bezoekers van de markt zijn minder te spreken over de nieuwe opstelling. “Het is even zoeken, je moet aan de goede kant beginnen”, zegt een bezoeker tegen de groenteman. Ook vinden bezoekers het jammer dat alles zo ver uit elkaar staat. Een bezoeker van Poelier Wim Moes vindt het heel onhandig; “Waarom moet er nou een glazen huis komen op de grote markt. Dat ding had toch ook hier kunnen staan, op de plateaus in het water of zelfs op het Chasséveld. Het Glazen huis kost de gemeente bakken met geld. Dat geld kunnen ze beter direct aan het goede doel besteden.” Waarop Wim Moes antwoordt: “Dat is wel zo, maar het Glazen Huis trekt ook mensen naar Breda, en dat is positief.”

De eigenaren van restaurant Sol y Sombra zijn ook niet helemaal positief. “Het is jammer dat wij de plattegrond van de markt niet eerder gehad hebben. Dan hadden we daar rekening mee kunnen houden.” De viskraam staat met zijn rug tegen de opening van het restaurant. “Als die visboer omdraait, dan zeuren wij nergens over. Dan kunnen de mensen tenminste zien dat wij open zijn”, zo zeggen Bea en Egbert Fransen van Sol y Sombra.

Misschien hebben Bea en Egbert meer geluk aanstaande dinsdag, als de markt voor de tweede keer op z'n tijdelijke locatie staat.