Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga
Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga

Bredase politiek de kroeg in voor verkiezingsuitslagen

Politiek

CENTRUM - Verschillende politieke partijen in Breda gaan woensdagavond de kroeg in voor de verkiezingsuitslagen. De (kandidaat) Kamerleden vertrekken grotendeels naar Den Haag.

En voor Breda geldt dat er nogal wat van die laatste groep zijn. Klaas Dijkhoff (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Patrick van Lunteren en Michiel van Nispen (SP), Wassila Hachchi en Paul de Beer en wethouder Saskia Boelema (D66) gaan naar Den Haag.

De PvdA-fractie in Breda neemt met bestuur, vrijwilligers en fractieleden intrek in cafe Publieke Werken. Vanaf half tien 's avonds volgen zij daar op een groot scherm de uitslagen. Kamerlid Attje Kuiken is aanwezig in het Amsterdamse Paradiso met onder anderen fractieleider Diederik Samsom. In de feestzaal in Breda komen de sociaaldemocraten eveneens hun college's van GroenLinks tegen. Ook die partij heeft voor Publieke Werken gekozen en bekijkt daar met bestuur, raadsleden en vrijwilligers of de landelijke partij onder leiding van Jolande Sap winst of verlies boekt.

De SP kiest voor cafe Dok19 aan de Haven in het Bredase centrum. Vanaf 20.00 uur volgen vrijwilligers, bestuur en raadsleden op groot scherm de uitslag van de verkiezingen. Tijdens die avond maakt de partij ook bekend wie het 500ste lid van de Bredase SP is. Die persoon krijgt een rondleiding door de Tweede Kamer.

Het CDA kiest ervoor de voor de partij spannende avond door te brengen in cafe 't Tapperijke. De partijleden nodigen alle CDA-sympatisanten uit een drankje te komen doen in het cafe aan de Grote Markt. Het Bredaas kandidaat-kamerlid Dave Ensberg zit tijdens de avond in Den Haag, vermoedelijk is wethouder Bob Bergkamp wel te vinden in de Bredase kroeg.

Het bestuur, een aantal D66-raadsleden en vrijwilligers van de democraten volgen de verkiezingsavond bij een bestuurslid van de partij in Breda.

Een groot deel van de VVD-fractie reist af naar Scheveningen. Woensdagochtend tijdens de spits helpen de Bredase liberalen met het uitdelen van 75-duizend flesjes vruchtensap. Dat gebeurt op stations in Nederland om mensen op het hart te drukken toch vooral te gaan stemmen.

De Bredase fractie van het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van Hero Brinkman, dat tot en met 2014 Trots Breda mag heten, gaat eveneens een spannende avond tegemoet. Fractievoorzitter Gaston de Jong heeft overwogen om naar het door het DKP afgehuurde café tegenover de Tweede Kamer af te reizen, maar verwacht dat door het stemmen met potlood de avond wel eens laat zou kunnen eindigen. De Jong zet zich voor de buis in zijn dorp Teteringen.

Geen zetelwinst voor Brinkman zou voor DPK wel eens het einde kunnen betekenen, voorspelt De Jong. "Maar vooralsnog blijft het koffiedik kijken."