Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

VVD en PvdA Breda wacht relatietherapie na uitslag

Politiek

ANALYSE – Nu de stofwolken na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag langzaam optrekken, wordt ook duidelijk wat het effect zou zijn op Bredase gemeenteraad. En dat effect is groot, als de landelijke uitslag naar Breda vertaald wordt. De huidige coalitie lijkt in ieder geval niet verzekerd van een meerderheid, waardoor de VVD en de PvdA beter hun strijdbijl kunnen begraven.

Een ding is geen verrassing wanneer de uitslagen van gisteren en die van de gemeenteraadsverkiezingen uit 2010 naast elkaar worden gelegd. De VVD is de grootste op de voet gevolgd door het Partij van de Arbeid.

Wat wel opmerkelijk is, is de zetelverdeling van de andere partijen in de Tweede Kamer. Die lijkt direct van invloed op de huidige coalitie in Breda. In 2010 koos de VVD er voor de PvdA in de wacht te zetten en veroordeelde de liberalen de sociaaldemocraten tot de Bredase oppositiebanken.

De liberalen wilden duidelijk een andere koers varen en maakten het hof met het CDA, toen ook al de grote verliezer, D66 en GroenLinks. De vier partijen vormen sindsdien met 24 zetels een meerderheid in de gemeenteraad van Breda.

Het CDA en GroenLinks laten op landelijk niveau een forse aderlating, een verlies wat ook terug te zien is in de Bredase percentages. Dat betekent dat twee van de vier coalitiepartijen er op achteruitgaan en de huidige coalitie een nipte of geen meerderheid zou hebben.

Als deze uitslag over twee jaar werkelijkheid wordt, kan de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks misschien doorgaan. Richting de kiezers is dit echter een wat lastiger te verkopen verhaal als zij twee partijen terugzien die weinig draagkracht hebben.

Alleen D66 pakte woensdag een winst van twee zetels. Daarmee lijken de democraten de enige Bredase coalitiepartij die nog een plek kan afdwingen.

De VVD Breda zou waarschijnlijk, net als in Den Haag, een ander pad in moeten slaan. Voor de hand ligt dan een samenwerking aangaan met de PvdA. Al liggen de verhoudingen tussen de liberalen en de sociaaldemocraten in Breda wat scherper. Een vorm relatietherapie zou dan niet misstaan voor de twee partijen die elkaar de laatste twee jaar met enige regelmaat elkaar in de haren vlogen.