De Burcht na de brand op vrijdagochtend. foto Goof Lukken
De Burcht na de brand op vrijdagochtend. foto Goof Lukken

'Deel bouwconstructie de Burcht Breda flink beschadigd'

Nieuws brand

IJPELAAR - Een deel van de bouwconstructie van winkelcentrum de Burcht is zwaar beschadigd door de brand van vrijdagochtend. De drogisterij wordt helemaal gesloopt.

Ook Decorette en de Bruna hebben aanzienlijke rook-, water-, en brandschade. De brandweer sluit niet uit dat er nog een pand (deels) moet worden gesloopt.

De brand ontstond rond vijf uur en werd aanvankelijk gemeld als containerbrand. "Al snel bleek de brand zo groot, dat het niet verantwoord was om naar binnen te gaan", legt commandant Corné Hagenaars van de brandweer uit.

Niet veel later kwam er en melding van een brand aan de Roeselarestraat. Daar werden 30 mensen geëvacueerd, maar was de brand snel onder controle. De eenheden die daar aanwezig waren konden al snel hulp bieden bij de Burcht.

De geruchten gingen dat de brandweer te weinig water had om de brand te bestrijden. "Dat is niet het geval. De watertoevoer was ter plekke goed geregeld. Wel hebben we uit voorzorg een 400 meter lange brandweerslang aangelegd naar een sloot bij de Loevesteinstraat richting Bavel, in het geval de brand nog verder uit zou breiden. Die slang hebben we niet hoeven gebruiken."

De enige klachten die binnenkwamen waren van bewoners van de wijk. "Mensen klaagden over de enorme hoeveelheid aan sirenes die ze hoorden", vervolgt Hagenaars. "Maar achteraf ben ik blij dat we snel zo groot hebben ingezet. Je ziet bij winkelcentra vaker dat ze veel meer schade oplopen bij binnenbranden."

De politie doet momenteel nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ook Bouwen en Wonen van de gemeente Breda is aanwezig bij het winkelcentrum.