Fakkels, lampionnen en led-lampjes tijdens de Lichtsloepenparade 2009. foto Peter Visser
Fakkels, lampionnen en led-lampjes tijdens de Lichtsloepenparade 2009. foto Peter Visser

Lichtsloepenparade: 'Ene boot wordt nog mooier dan andere'

Cultuur

CENTRUM - De vijfde editie van de Lichtsloepen-Parade vindt zaterdag plaats in Breda. Volgens Henk Zomer van de beloven de inschrijvingen veel voor de jubileumeditie. "De ene boot wordt nog mooier dan de ander."

In 2008 startte de lichtsloepenparade met vijfenveertig boten. Vorig jaar waren dat er vijfenzeventig. "Momenteel zitten we op zeventig aanmeldingen", vertelt Zomer. “Maar zoals de afgelopen jaren, zullen er nu ook veel aanmeldingen op het laatste moment binnenkomen."

De parade door de singels van Breda maakt steeds meer naam volgens Zomer. "De mensen zijn nog nooit zo enthousiast geweest. 'Dit jaar doen wij ook mee', hoor ik steeds meer mensen zeggen. De ene boot wordt geloof ik nog mooier dan de ander. We kijken er erg naar uit wat voor een creaties dit jaar weer in de singels komen te liggen."

Zomer hoopt op een goede opkomst tijdens het lustrum. "Evenals de deelnemers zijn er ook steeds meer mensen die willen komen kijken. Ik heb hoop op een goede opkomst, dat ligt natuurlijk ook heel erg aan het weer. Maar het gaat om plezier en gezelligheid. Het is tenslotte een echt familie-evenement."

De boten worden door een jury op originaliteit, afwerking en uitvoering beoordeeld. "Alle boten mogen meedoen. Of ze nou 4 meter of 10 meter lang zijn; ze moeten natuurlijk wel onder de bruggen kunnen door varen. En er wordt, evenals vorig jaar, een publieksprijs uitgereikt."

De parade begint om 20:00 uur ter hoogte van de Wilhelminabrug aan de Marksingel en eindigt bij de Nieuwe Haven. Omstreeks 21:45 uur volgt de prijsuitreiking.

Op BredaVandaag.nl na afloop een fotoreportage van de Lichtsloepenparade.