Beeld van de rellen zaterdagavond op de Havermarkt tussen aanhangers van NAC en MVV. beeld Youtube.
Beeld van de rellen zaterdagavond op de Havermarkt tussen aanhangers van NAC en MVV. beeld Youtube.

‘Relschoppers NAC-MVV wacht landelijk stadionverbod’

NAC

BREDA/MAASTRICHT – De relschoppers die verantwoordelijk waren voor de rellen 4 augustus op de Havermarkt in Breda, wacht mogelijk een landelijk stadionverbod. NAC-aanhangers die zich schuldig maakten aan de rellen komen het Rat Verlegh-stadion in ieder geval niet meer in.

Dat meldt woordvoerder Perry Hendriks van NAC Breda. Hij verwacht dat de KNVB een landelijk stadionverbod uitvaardigt voor de relschoppers die bij de rellen waren betrokken en worden veroordeeld. “Zij krijgen dat waarschijnlijk nog dinsdag te horen”, aldus Hendriks.

Op vier augustus, voorafgaand aan de wedstrijd NAC-MVV, escaleerde een opstootje tussen NAC- en MVV-aanhangers. Barkrukken, glaswerk en tafels vlogen door de lucht op de Havermarkt. Horecaondernemers claimden duizenden euro’s schade te hebben geleden.

Het Openbaar Ministerie in Limburg heeft maandag en dinsdag al 17 mannen, variërend in leeftijd van 18 tot 33 jaar en woonachtig in Maastricht en omgeving, werkstraffen opgelegd van 80 uur en schadevergoedingsmaatregelen van 300 euro.

De Maastrichtse voetbalclub MVV heeft de mannen daarnaast een stadionverbod opgelegd. De gemeente Maastricht heeft de mannen een omgevingsverbod opgelegd voor de voetbalwedstrijd MVV-NAC, woensdagavond.

Naast het stadionverbod legt burgemeester Peter van der Velden van Breda een gebiedsverbod op, zo meldt Hendriks. “Dat hoort bij het stadionverbod. Het één hoort bij het ander en is onderdeel van het lik-op-stukbeleid. De KNVB legt zeer waarschijnlijk een landelijk stadionverbod op omdat het om openbare geweldpleging gaat.”

Dinsdagochtend pakte Justitie in Breda zes verdachten op, zo onthulde BredaVandaag.nl. Eén van hen zou zich in de namiddag hebben moeten melden. Vier van hen worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, twee komen in ieder geval in een taakstrafzitting.