foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Blackspots worden blinde vlek voor Breda

Nieuws

BREDA - De ongevallenregistratie in Breda is zo summier dat wethouder Wilbert Willems geen betrouwbaar ongevallenoverzicht meer kan presenteren.

De gemeente is in de ongevallenregistratie afhankelijk van de politie en de Bond voor Nederlandse Verzekeraars. De politie legt zich de laatste jaren meer toe op de kerntaken, zoals bijvoorbeeld boeven vangen. De lichtere ongevallen worden daardoor niet meer door de politie behandeld.

De Bond voor Nederlandse Verzekeraars beschikt wel over die informatie, maar is volgens de gemeente Breda 'niet erg scheutig met het verstrekken van die informatie'.

Er is sprake van onderregistratie, meldt wethouder Willems in een brief aan de Bredase raad. "Met name door de politie wordt er te weinig geregistreerd de laatste jaren. Het heeft nu geen zin om met betrouwbare of onvolledige ongevallencijfers te komen." Over 2011 worden daarom geen statistieken gepresenteerd.

Volgens Willems erkent minister Opstelten dat er sprake is van een landelijke onderregistratie en heeft Opstelten inmiddels afspraken gemaakt die moeten leiden tot verbetering.

de gemeente legt uit dat ook Rijkswaterstaat werkt aan een betere combinatie van de bekende cijfers. De wethouder hoopt in 2014 weer met betrouwbare cijfers te komen.