Afbeelding

Speciaal onderwijs Breda onder de loep

Nieuws

BREDA - De overkoepelende organisatie voor katholiek onderwijs INOS gaat het speciaal onderwijs (SO) in Breda onder de loep nemen. "We gaan beter kijken naar de behoeftes van het kind", aldus Jan Aarts van INOS.

Nu zitten kinderen van dezelfde leeftijd en met dezelfde behoefte nog op verschillende scholen voor speciaal basisonderwijs, gebaseerd op een medische diagnose. "Dat is niet arbitrair", vindt de INOS-bestuurder. "We willen het anders ordenen. Kinderen met dezelfde behoeften moeten bij elkaar in de klas komen. We gaan meer uit van de totale hulpvraag."

Sinds augustus dit jaar zijn onder leiding van Ton Metselaar achtwerkgroepen gestart de 'herinrichting'. Metselaar is eveneens beoogd algemeen directeur van INOS Speciaal Onderwijs.

In Breda gaat het om ongeveer 500 a 600 kinderen. Hun situatie wordt opnieuw bekeken. Dan moet blijken of de kinderen beter op een andere speciale school passen, of juist niet. Ook kijkt INOS of de kinderen terecht kunnen in het reguliere basisonderwijs.

Hoewel Aarts benadrukt dat het bij het Bredase speciaal onderwijs niet gaat om een bezuiniging, stelt hij dat het SO wel kleiner wordt. "Binnen INOS in ieder geval. Het is zeker niet zo dat er scholen gaan verdwijnen. Er wordt uiterst zorgvuldig gekeken naar de ontwikkelingen."