foto gemeente Breda
foto gemeente Breda

Onderzoek leidt tot vondst kloostermuur bij Begijnhof

Cultuur

CENTRUM - Archeologen van de gemeente hebben bij het onderzoek aan de Begijnhof een kloostermuur gevonden en blootgelegd.

Deze week begon het onderzoek op het terrein van het Begijnhof in Breda. Archeologen hebben een sleuf gegraven op het bleekveld van het Begijnhof. Daarbij is een muur blootgelegd van het klooster, gesticht door Johanna van Polanen rond 1440. Wethouder Wilbert Willems: “Veel van ons erfgoed is verborgen in de grond en wordt af en toe blootgelegd. Het is mooi dat nu weer een stukje van de puzzel van de Bredase geschiedenis is teruggevonden.”

Voordat het Begijnhof op deze locatie rond 1535 werd gevestigd, heeft Johanna van Polanen, de vrouw van Engelbrecht van Nassau, aan de Catharinastraat tussen 1430 en 1440 de Wendelinuskapel (de huidige Waalse Kerk) laten bouwen. Vervolgens heeft Johanna achter de kerk een mannenklooster gesticht.

Omdat Johanna kort na de start van de bouw is overleden (in 1445), is er lange tijd discussie geweest, of het klooster wel was afgebouwd, omdat er uit historische bronnen weinig over het klooster te vinden was. Het wordt de laatste jaren door archeologisch en bouwhistorisch onderzoek steeds duidelijker dat dit wel is gebeurd.

Bij opgravingen in 1989/1990 zijn een kloostergang en enkele kamers van het klooster gevonden. In een pand aan de Catharinastraat 89 zijn bovengronds twee kloosterbogen aangetroffen. In 2009 zijn bij archeologisch onderzoek in twee begijnhofhuisjes de funderingen van één van de muren gevonden en bij bouwhistorisch onderzoek in 2011 is weer één boog aangetroffen.

Nu is de noordmuur van het klooster gevonden, waardoor de omvang van het klooster voor het eerst duidelijk wordt. Het gaat om een kloostercomplex van circa 25 x 35 meter De muur die is aangetroffen is ruim een meter breed, met twee steunberen aan de binnenzijde. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat aan deze zijde van het kloostercomplex ook een gang heeft gelegen.

Mogelijk heeft het klooster aan de oost- en zuidzijde een gang met kamers gehad, en aan de noordzijde alleen een muur. De westzijde van het complex is nog niet gevonden.