foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

‘Roer gaat om als daklozen collectief overlast geven’

Politiek

ULVENHOUT – De keiharde garantie van wethouder Cees Meeuwis dat de verslaafdenopvang voor een periode van vier jaar is, kan de zorgen bij Ulvenhouters dinsdagavond niet wegnemen. “Maar we gaan het helemaal anders doen als er permanente en collectieve overlast heerst.”

Het dorp Ulvenhout was eerder uitgenodigd door de dorpsraad om dinsdagavond te discussiëren over de opvang van verslaafden. De 48 daklozen die aan een alcohol- of een drugsverslaving lijden, nemen vanaf 1 januari 2013 hun intrek in de Vliet aan de Galderseweg, op een steenworp afstand van Ulvenhout. Het dorp is via de Reeptiend direct verbonden met de Galderseweg.

Het dorp vreest straks een invasie van alcoholisten die naar de Albert Heijn trekt en drugsdealers bij de hockeyclub. Maar Cees Meeuwis is wat dat betreft onverbiddelijk. “De bewoner die een sixpack Euroshopper gaat halen in de Albert Heijn in Ulvenhout en niet afrekent, heeft een groot probleem. Het personeel van de supermarkt pikt die mensen er zo uit en kan er melding van maken”, weet Meeuwis. Waar de verslaafden hun dagelijkse portie drank wel moeten halen, maakt Meeuwis niet duidelijk.

Iedere vorm van overlast die wordt veroorzaakt door de toekomstige bewoners van het pand naast jeugdgevangenis Den Hey-Acker, kan straks worden gemeld bij het meldpunt. “Dat gaan we hiervoor speciaal instellen”, zeg SMO-leider Lieke Jansen. “Na een melding staat er een team klaar dat er op af gaat. Bij overtredingen wordt een bewoner weggestuurd.”

SMO en de gemeente starten binnenkort een nulmeting in Ulvenhout om straks te onderzoeken of de overlast daadwerkelijk toeneemt met de vestiging van 48 dakloze verslaafden in de Vliet. Als blijkt dat de er na de start van de woonvoorziening collectieve overlast heerst in en om de Vliet, pakt de gemeente het heel anders aan. “Mocht dat gebeuren, dan gaan andere belangen een rol spelen”, stelt Meeuwis. “We mogen met deze tijdelijke oplossing geen nieuwe problemen creëren. Of sluiting bij collectieve en onbeheersbare overlast een middel is, laat de wethouder in het midden.

Vooralsnog geldt voor de wethouder de gedachte achter het Stedelijk Kompas dat ‘ook mensen met een lager knuffelgehalte eveneens een onderdak verdienen’. “Ja, ze komen uit de gevangenis. Ja, ze zijn verslaafd. Maar ik ga er vanuit dat het op een goede manier gaat. Er zijn regels en voorwaarden.”

Kritiek is er niet alleen voor stadsbestuur en het SMO. Ook de dorpsraad krijgt er van langs. Een deelnemer noemt de bijeenkomst ‘mosterd na de maaltijd’. “Waarom informeert u ons nu pas”, vraagt hij aan voorzitter Ria Knipscheer. Meeuwis vindt de kritiek onterecht. “De dorpraad heeft zich altijd zeer kritisch opgesteld tegenover het besluit en gedaan wat ze moest doen.” Knipscheer kan zich er wel in vinden en verontschuldigt zich tegenover de bewoners. “Dat hadden we dan wellicht eerder moeten doen, ja.”