Afbeelding

Na twintig jaar weer beierende klok Heilig Hartkerk

Algemeen

BOEIMEER – Het liet even op zich wachten, maar het geluid van weleer is vanaf deze week weer onderdeel van de Baronielaan en directe omgeving. Na ruim twintig jaar beiert de klok weer vanuit de kerktoren van de Heilig Hartkerk.

Niet iedereen zal er gelukkig mee zijn nu elk half en heel uur de klok van het Rijksmonument luidt. Toch krijgt de projectmanager van eigenaar Stichting Woonzorg Nederland, Maurits Rijsdijk, complimenten van omwonenden. “Mensen die blij zijn met het oude en vertrouwde geluid. Sommige vinden het minder prettig. Een persoon liet weten het heel vervelend te vinden. Die werkt in nachtdiensten.”

Een volautomatisch besturingssysteem zorgt er voor dat de klok van 08:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds in werking treedt. “Het is een compleet nieuw systeem. Je kan tenslotte niemand vinden die elk uur in de toren klimt”, stelt Rijsdijk.

De voorgevel van de kerk, die sinds 1986 niet meer als Godshuis in gebruik is, is inmiddels aan de buitenkant geheel gerenoveerd en uit steigers. Woonzorg kreeg daarvoor bijna twee miljoen euro subsidie. ”De binnenkant schiet ook aardig op. De werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. We verwachten dat de aannemer voor kerst klaar is. In januari volgt de officiële opening”, zegt Rijsdijk.

Woonzorg Nederland wil het achterschip, dat nog niet is gerestaureerd, slopen en op die locatie zorgappartementen realiseren. Intussen zijn er diverse alternatieve plannen bij de gemeente ingediend die worden beoordeeld op haalbaarheid. De eigenaar van de Heilig Hartkerk is bereid het gebouw van de hand te doen.