foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Gemeenteraad wil integriteitsregels aanscherpen

Politiek

BREDA – Naar aanleiding van onder meer de frauduleuze ontwikkelingen rond woningcorporatie Laurentius wil de gemeenteraad de integriteitsregels aanscherpen. Philip Bos (D66) opperde om het huidige beleid onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.

Bos deed het voorstel donderdagavond tijdens de commissievergadering Bestuur en kreeg bijval van alle partijen. Het D66-raadslid wil inzicht in hoe het integriteitsbeleid is vormgegeven.

“Welke eisen stellen wij aan partijen waarmee we zaken doen of een innige band hebben? We moeten bekijken of er ruimte is om de kwaliteit van het beleid te verbeteren. Om te voorkomen dat mensen in de verleiding komen”, aldus Bos.

Burgemeester Peter van der Velden stelt dat de gemeente al op alle fronten bezig is. Hij doelde onder andere op het invoeren van de ambtseed. “Maar als blijkt dat het beter kan, kunnen we samen optrekken. Dan kunnen we bekijken wat in het beleid scherper kan.”

In het verlengde daarvan haalde GroenLinks fractievoorzitter Selçuk Akinci aan dat zijn partij samen met de SP eerder deze maand voorstelde de betrokkenheid van de gemeente in de zaak Laurentius te onderzoeken.

Van der Velden meldde dat het stadsbestuur verantwoordelijk is voor het eigen handelen nu en in het verleden. ”Het ligt niet op onze tafel, maar we zijn hierop buitengewoon alert."