Afbeelding

CDA twijfelt over nut wietpas in coffeeshops

Politiek coffeeshopbeleid

BREDA – Het CDA vraagt zich af of het gebruik van de zogenaamde wietpas in coffeeshops niet zijn doel voorbij schiet. Volgens raadslid Erkal Üçerler zou in plaats van registratie, het tonen van een identiteitsbewijs afdoende kunnen zijn.

Üçerler benadrukt dat hij voorstander blijft om het drugstoerisme aan banden te leggen. Maar hij vindt ook dat de registratie van klanten, door middel van een bewijs van inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie, te veel nadelige gevolgen heeft.

Het is een opmerkelijke wending van de christendemocraten. De partij is vanaf de intrede van het striktere coffeeshopbeleid fervent voorstander van de wietpas. Het CDA-raadslid maakte de opmerking naar aanleiding van de eerste rapportage over de effecten van de invoering van de wietpas.

“Ik ben op zich niet tegen de wietpas, maar mocht de huidige overlast aanhouden dan zouden we in de toekomst gebruik kunnen maken van een id-kaart. Misschien moeten we dan afstappen van de wietpas. Maar eerst moet de controle en handhaving beter”, aldus Üçerler.

Uit de rapportage blijkt dat het aantal drugtoeristen is afgenomen. Daarentegen is het gevoel van overlast onder inwoners van Breda fors toegenomen. Dat zou met name komen door de groei van straatdealers.

Op dit moment is door de onderhandelingen tussen de VVD en de PvdA over een regeerakkoord onduidelijk of het beleid met de wietpas wordt voortgezet of wordt versoepeld.