foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

'Nieuwe ontslagen Thuiszorg Breda door regeerakkoord'

Politiek

BREDA - De Bredase thuiszorg mag zich mogelijk weer opmaken voor een ontslagronde. Het regeerakkoord tussen VVD en PvdA zadelt de zorg in Breda op met bezuinigingen.

Landelijk wordt er 1,6 miljard euro bezuinigd op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Verwacht wordt dat 30 procent van het totale budget afgaat voor Bredase thuiszorg. Gemeenten worden geheel verantwoordelijk voor zorg, die ook nog eens wordt versoberd. Daarmee zouden enkele honderden banen in Breda op de tocht staan.

Wethouder Cees Meeuwis verwacht dat versobering op de zorg grote gevolgen heeft voor Breda. Over de exacte consequenties kan hij nog niets zeggen. In een reactie laat hij weten dat het stadsbestuur dinsdag met een officiële verklaring komt.

Vorig jaar bezuinigde de gemeente al op de thuiszorg door het aantal zorgaanbieders terug te schroeven van 17 naar vijf. Dat leidde tot een storm aan kritiek bij de zorgaanbieders, werknemers en politieke partijen.

Bredanaar Henk Leenders is voorzitter van Platform Zorgaanbieders VVT Breda en was uit die functie betrokken bij het overleg na de vorige bezuinigingsronde. Ook hij vreest de gevolgen. "Ongeveer 20 tot 30 procent van het totale budget verdwijnt. Die versobering gaat zeker banen kosten", meent Leenders. Hij voorspelt dat vooral kleinere gemeenten niet toegerust zijn op de taken die ze nu krijgen toebedeeld. Wat de afspraken in het regeerakkoord voor Breda precies betekenen kan hij nog niet goed inschatten.

De Vereniging Nederlandse Gemeente uitte haar zorgen in een brief (pdf) die op 30 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd.