Afbeelding

Coffeeshops Breda niet meer besloten

Politiek

BREDA/DEN HAAG – De gemeente handhaaft niet langer het registratiecriterium bij coffeeshops in Breda. Registreren was vanaf 1 mei verplicht en maakte van de Bredase coffeeshops besloten clubs.

De burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie hebben, vooruitlopend op het nieuwe kabinetsbeleid, besloten dat het registratiecriterium niet langer wordt gecontroleerd en gehandhaafd. "De nadruk ligt op de aanpak van straathandel", legt een gemeentewoordvoerster uit.

“De wietpas is verleden tijd”, betoogde Opstelten (VVD) tijdens een uitzending van de NOS maandagavond waarin de nieuwe bewindslieden werden voorgesteld. Opstelten legde verder uit dat gemeenten wel enige vorm van maatwerk kunnen toepassen als het om het softdrugsbeleid gaat. “Het is aan de gemeenten om daaraan invulling te geven.” Zo gaf de burgemeester van Amsterdam al aan dat buitenlanders welkom blijven in de coffeeshops in zijn stad.

Of Breda het criterium handhaaft dat bij bezoek van een coffeeshop een uittreksel van het geboorteregister moet worden getoond, is nog niet duidelijk. "De nadruk ligt op straathandel", herhaalt de woordvoerster.