Afbeelding

Wethouder Willems manoeuvreert zichzelf in lastig parket

Politiek

COMMENTAAR – Wethouder Wilbert Willems kan zich vanavond wederom opmaken voor een heet avondje in de gemeenteraad. Alsof de bewindsman een abonnement heeft op het laten stranden van dossiers moet hij zich donderdag verantwoorden over het mislukte pilotproject met de fietsenstallingen.

Daarmee creëert Willems een derde hoofdpijndossier. Tot op heden is hij er ook niet in geslaagd een oplossing te bieden voor de problemen rond het Breda’s Museum en de komst van een biomassacentrale.

Op zich lijkt het mislukte pilotverhaal niet een grote ramp. Hij kan immers door het invoeren van een hoger tarief de benodigde 160-duizend euro bij elkaar harken. Maar de gemeenteraad heeft langzamerhand de buik vol van de misstappen van Willems.

Een wethouder wordt uiteindelijk afgerekend op het vervullen van opdrachten vanuit de gemeenteraad. De ene bestuurder een heeft gecompliceerdere portefeuille dan de andere. Maar in het licht bezien van de crisis geldt dit voor alle stadsbestuurders. Daar kan de wethouder zich niet achter verschuilen.

Bovendien geldt voor Willems dat de wens om een biomassacentrale te realiseren al uit de periode stamt van het vorige stadsbestuur. Toen viel dit ook onder zijn verantwoordelijkheid. Dat is eveneens het geval met het Breda’s Museum. Alleen het kostendekkend maken van de stallingen komt vanuit een opdracht van het geldende coalitieakkoord.

Na ruim 2,5 half jaar bestuur van het huidige college wordt het onder hand tijd dat sommige dossiers worden afgerond of dat daar in ieder geval zicht op is. De gemeenteraad, waaronder partijen uit de coalitie, zullen vanavond een heldere een goede oplossing willen, zonder te veel commentaar. Anders manoeuvreert Willems zichzelf in een wel heel lastig parket.

Dit commentaar is geschreven onder verantwoording van de hoofdredactie en verwoordt de mening van de redactie.