Afbeelding

Bredase site Cultuurveiling.nl moet kunstverkoop helpen

Cultuur

BREDA - Bredanaar Steven van Beek (30) ziet kansen met kunst. Daarom startte hij de website Cultuurveiling.nl. Het doel is om op een laagdrempelige methode kunst en cultuur gemakkelijk aan de man te brengen, zo vertelt hij.

Van Beek kwam op het idee door de teruglopende subsidies binnen de culturele sector. "Bovendien heb ik veel vrienden die kunstenaar zijn", legt hij uit. "Door het wegvallen van de subsidies wordt het moeilijker hun werk te maken en te verkopen. De verkoop via internet is laagdrempelig en lag dus voor de hand. Daarnaast bedacht ik er nog bij dat het op de manier van een veiling zou kunnen lopen."

De huidige economische tijd weerhield Van Beek niet van zijn initiatief. "Juist deze tijd biedt perspectieven", vindt hij. "Niet alleen kunstenaars, maar ook muzieklabels kennen tegenwoordig financiƫle problemen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld de CD van de Bredanaar Fotosynthese verkocht via Cultuurveiling.nl."

De meeste werken zijn vooralsnog afkomstig van kunstenaars en artiesten in Breda. "Uiteindelijk hoop ik wel op een landelijke dekking", zegt de initiatiefnemer. "Het loopt nog niet helemaal zoals het moet, maar dat had ik wel enigszins verwacht."

Ongeveer 70 kunstenaars hebben zich ingeschreven bij zijn website. Tot nu toe gingen er vooral muziek-CD's over de toonbank, maar ook enkele kunstdoeken met een waarde van ongeveer tachtig euro per stuk.