Afbeelding

Willems: ‘Alsof een andere wethouder het beter zou doen’

Politiek

BREDA – Een gebrek aan vertrouwen vanuit de gemeenteraad is voor wethouder Wilbert Willems de belangrijkste reden om op te stappen. Dat zei hij maandagochtend in een verklaring. “Ik voel geen vertrouwen vanuit de raad.”

Een drietal slepende dossiers doet Willems uiteindelijk de das om. De perikelen rond de verzelfstandiging van het Breda’s Museum, de realisatie van een biomassacentrale en de bedrijfsvoering van het Museum Of The Image (MOTI) betekenen het einde van zijn bewindsperiode, die iets meer dan zes jaar geduurd heeft.

Ondanks een optelsom van kritiek, die afgelopen donderdag tijdens de gemeenteraad weer de kop opstak, zag hij zelf zag nog voldoende ruimte om tot oplossingen te komen.

'Pesten of politieke tactiek'
“Voor de die dossiers merkte ik dat het vertrouwen behoorlijk was geslonken. Dan is het onmogelijk om die goed af te ronden. De raad heeft ook een bijzondere rol gespeeld door opdrachten steeds zo aan te passen dat die moeilijk zijn te realiseren. Dan wordt er nog gezegd dat het misschien een beter idee is om een dossier te ‘resseten’. Alsof een andere wethouder het beter zou doen. De een noemt het pesten en de ander een politieke tactiek”, zo stelt Willems.

Zowel volgens de wethouder als burgemeester Peter van der Velden was er binnen het college geen onvrede over het functioneren van Willems. “Hij is een zeer kundig en gepassioneerd persoon. Een hardwerkende wethouder ook. Het doet zeer dat we die verliezen. Het is heel spijtig”, aldus Van der Velden. Willems: “Niemand binnen het college heeft gezegd dat ik moet opstappen, maar zij kunnen mijn gevoel wel volgen.”

'Vetrek lost niets op'
Willems betreurt de gang van zaken. En geeft aan dat met zijn vertrek de problemen rond de dossiers niet zijn veranderd. “Mijn vertrek lost niets op. Mijn opvolger krijgt even lastige dossiers. Die zijn niet aan een persoon gebonden. Mijn netwerk zal worden gemist. Dat is niet zomaar te vervangen. Maar een nieuw iemand moet ook op de positie groeien. Het enige positieve is dat ik nu veel meer tijd zal hebben voor mijn kleinkinderen.”

Fractievoorzitters uit de raad, spreken van een 'moeilijke stap, die respect verdient'.

Een overzicht van hoe het zover kon komen.