Wethouder Wilbert Willems. foto Serge Mouthaan
Wethouder Wilbert Willems. foto Serge Mouthaan

Aftreden wethouder: 'Moeilijke stap die respect verdient'

Politiek

CENTRUM - "Een moeilijke stap die waardering verdient." Politiek Breda respecteert het besluit van Cultuurwethouder Wilbert Willems van GroenLinks om af te treden.

Wilbert Willems zag het vertrouwen van de gemeenteraad recent steeds verder wegzakken. Hij trok afgelopen weekend zijn conclusie en stelde maandag officieel zijn portefeuille ter beschikking.

Partijgenoot Selcuk Akinci waardeert de keuze van 'zijn' wethouder. "Het is niet leuk. Wilbert heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige gemeenteraad zijn conclusies getrokken. We hebben afgelopen weekend contact gehad en geconstateerd dat er sprake was van een afnemend vertrouwen vanuit de raad. Dat is niet in het belang van de dossiers, en dus niet in het belang van de stad."

Willems' collega Bob Bergkamp (CDA) begrijpt zijn keuze. "Maar ook jammer", twittert wethouder Bergkamp. "Zowel voor hem persoonlijk als voor Breda." "Een persoonlijk drama", vindt VVD-fractievoorzitter Patrick Ernst. "Het is triest, maar ik respecteer zijn conclusie en besluit."

De moeizame dossiers die zich opstapelden en waarvoor Willems zich moest verantwoorden, vormen de rode draad in het aftreden van de wethouder. "Het waren lastige dossiers", erkent ook D66-fractiechef Paul de Beer. "Hij is zes jaar wethouder geweest en heeft veel goede dingen gedaan voor de stad. Maar het is belangrijk dat de dossiers ook nu goed opgelost worden. Ik kan me zijn conclusie dan ook wel voorstellen. Het belang van de stad gaat immers voorop."

De SP schermde in de raadsvergadering donderdagavond nog met een motie van wantrouwen in de richting van Willems. "Dat ging om het Breda's Museum", legt Patrick van Lunteren uit. "Dat is één van de dossiers die hij niet goed afhandelde", meent de fractievoorzitter van de SP. "Deze stap was te vermijden, maar dan had hij zich anders op moeten stellen. Hij is een goede, maar stugge onderhandelaar."

Miriam Haagh (PvdA) prijst de werkwijze van Willems de afgelopen jaren. "Als je kijkt naar de eerste jaren van zijn wethouderschap, zie je dat hij met zijn verfrissende inbreng en zijn blik naar buiten veel voor elkaar heeft gekregen", legt Haagh uit. "Maar de laatste jaren ging er met name op gebied van communicatie veel mis bij de dossiers biomassacentrale, en het Breda's Museum. Die liggen voor de PvdA heel zwaar. Het is belangrijk dat die snel en zorgvuldig worden opgepikt."

Het CDA benadrukt eveneens de grensoverschrijdende blik van Willems en het feit dat de wethouder veel voor Breda heeft betekend. "Hij kreeg te maken met een opeenstapeling van complexe dossiers", vertelt Linda van Beek van de christendemocraten. "We hebben dan ook begrip voor zijn besluit."

De fractie van GroenLinks in Breda zegt zich op vervolgstappen te beraden. "Over een opvolger moet de komende tijd meer duidelijk worden."

Een overzicht van hoe het zover kon komen