Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Opstappen Willems biedt geen soelaas hoofdpijndossiers

ANALYSE – Wilbert Willems kon het niet duidelijker verwoorden toen hij maandagochtend aankondigde dat hij opstapt als wethouder. Met zijn vertrek zijn de hoofdpijndossiers niet opgelost. Ook zijn opvolger staat een erg lastige taak te wachten.


De verzelfstandiging van het Breda’s Museum, het huishoudboekje van het Museum Of The Image (MOTI) en de realisatie van een biomassacentrale zijn de grootste probleemdossiers, waarvoor nog lang geen oplossing is gevonden. En dat staat ook niet zomaar te gebeuren. Daarvoor zijn de dossiers te complex.

Willems zal inhoudelijk misschien wat fouten hebben gemaakt, maar dat is niet het grootste euvel. Het is eerder zijn bestuursstijl en houding die de gemeenteraad niet kon waarderen. Daarmee kom je weg in tijden van voorspoed, maar in perioden van crisis wordt kordaat optreden verwacht en dat was niet het geval bij de wethouder Cultuur, Verkeer en Milieu. Althans, dat werd zo niet ervaren.

Sommige raadsleden zullen opgelucht ademhalen met het nieuws van maandag. Toch mag ook de gemeenteraad zich achter de oren krabben. Willems heeft tenslotte als het gaat om het Breda’s Museum, meerdere malen aangegeven dat de hem gegeven opdracht van een bezuiniging van 1,5 miljoen euro en de verkoop van het gebouw met achterstallig onderhoud onhaalbaar is.

Verder blijft de komst van een biomassacentrale in het ongewisse, omdat de woningbouwcorporaties een deel van de woningbouw die samenhangt met de realisatie van de energiecentrale niet kunnen garanderen. Het compleet stopzetten van het plan lijkt een optie al zal coalitiegenoot GroenLinks het stokpaardje niet zomaar willen opgeven. Daarnaast is eerder al een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Ook het dossier van het MOTI kent vele onzekerheden. Door het stopzetten van rijks- en provinciale subsidies is het museum op zoek naar alternatieve geldstromen. Daarbovenop komt de afgelopen donderdag aangenomen motie, waarin de gemeentesubsidie in de toekomst verder beperkt wordt.

Willems of geen Willems, de complexiteit van de dossiers staat fier overeind. Het kan zijn dat de nieuwe wethouder misschien op een andere wijze communiceert die de raad beter verteert. Maar daarmee is alles gezegd. Voor de nieuwkomer straks de ondankbare taak de verschillende politieke partijen er van te overtuigen dat de dossiers inhoudelijk niet zomaar zijn op te lossen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief