Afbeelding

College achter ‘plan Haverman’ Heilig Hartkerk

Algemeen

BREDA - Het plan dat architect Haverman onlangs lanceerde is volgens het college van burgemeester en wethouders een kansrijk alternatief voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk. Dat is de eindconclusie van het haalbaarheidsonderzoek naar alternatieven voor de herontwikkeling van de Heilig Hartkerk.

Het plan Haverman gaat uit van integraal behoud van de kerk en opwaardering van de gehele omgeving. Verder is het ruimtelijk, financieel en maatschappelijk haalbaar, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zo stelt B&W in een verklaring. Zoals BredaVandaag.nl eerder al meldde, maakt het naastgelegen terrein van de Praktijkschool van het ROC vormt onderdeel van het plan.

Woningen
Centraal onderdeel van plan Haverman is een groen plein rechts van de kerk, achter het bestaande klooster. Langs twee zijden van het plein worden woningen (40 in totaal) voorgesteld, met een bouwhoogte van hoofdzakelijk 3 en 4 bouwlagen. De gebouwen worden energieneutraal. Onder het plein komt een parkeergarage. In de kerk zelf worden een dienstencentrum van Surplus, kantoorunits, een healthcentrum en horeca voorgesteld.

De huidige eigenaar van de kerk, Stichting WoonZorgNederland, gaat in haar plan uit van sloop van de achterzijde van de kerk, ten gunste van nieuwbouw van seniorenappartementen. Dat staat haaks op het belang dat het college hecht aan behoud van het volledige Rijksmonument. Daarom startte de gemeente, samen met de klankbordgroep, een onderzoek om haalbare initiatieven in kaart te brengen, uitgaande van behoud van de kerk.

Drie initiatieven
Het haalbaarheidsonderzoek levert drie alternatieve plannen op. Naast het plan Haverman, stelt Vereniging Salvator voor om urnen en graven in kerk en crypten bij te zetten. Het Plan Salvator past weliswaar uitstekend bij het voormalige kerkgebouw, maar het college twijfelt aan de financiële haalbaarheid. Daarnaast was er nog een plan van Taskforce Toekomst Kerkgebouwen, maar dat was volgens het college onvoldoende uitgewerkt.

De initiatiefnemers van plan Haverman krijgen tot 15 december de tijd om het plan verder uit te werken en officieel in te dienen bij de gemeente. Onder meer moet worden aangetoond dat het plan financieel uitvoerbaar is, met garanties voor aankoop van de kerk en de praktijkschool.

Het college neemt naar verwachting begin februari 2013 een principebesluit over het verlenen van medewerking aan de planologische procedure. Dan kan een eventuele planologische procedure starten.