GroenLinks was zaterdag overduidelijk de grootste partij in Breda. foto Gertjan Kleinpaste
GroenLinks was zaterdag overduidelijk de grootste partij in Breda. foto Gertjan Kleinpaste

Bestuurslid GroenLinks stapt op na 'te snelle' voordracht Akinci

Politiek

BREDA – Er heerst onder enkele partijprominenten binnen GroenLinks flinke onvrede over de gang van zaken rond de voordracht van Selçuk Akinci als nieuwe wethouder. Om die reden stapte bestuurslid Gertjan Kleinpaste dinsdagavond uit het bestuur.

Maandag werd het wereldkundig dat wethouder Wilbert Willems de handdoek in de ring gooide. Een dag later maakte GroenLinks bekend Akinci naar voren te schuiven als nieuwe wethouder. Volgens Kleinpaste is de keuze van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks ‘te snel en te onzorgvuldig’ gemaakt.

Procedure
“Het heeft niets met de kwaliteit van de persoon te maken”, stelt het ex-bestuurslid die had aangeven de voordracht van Akinci te bespreken in een algemene ledenvergadering. “Als er uiteindelijk voor hem was gekozen, oké. Prima. Maar ik heb mij ernstig gestoord aan de procedure die is doorlopen om tot opvolging van Willems te komen. Het is niet verstandig. GroenLinks heeft behoefte aan frisse gezichten en nieuw elan.”

Zowel de nieuwe fractievoorzitter Adel Koger als aanstaand wethouder Akinci zijn stellig over de kritiek. Beiden menen dat ze simpelweg het partijreglement hebben gevolgd en dat daar niets tegenin is te brengen.

“Zijn vertrek is teleurstellend", reageert Koger op het vertrek van Kleinpaste. "Maar we hebben heel secuur en weloverwogen een beslissing genomen. Het is ook niet de procedure om eerst de ledenraad te informeren. We wilden ook voort maken. Het bericht dat Willems stopte bereikte ons al afgelopen weekend. We hebben drie dagen intensief overleg gehad, waarin we alle opties hebben besproken. Een ledenraadsvergadering is niet in een dag te organiseren. Er zijn veel verschillende meningen."

Basisprincipes
Medeoprichter van GroenLinks Breda en partijprominent Christ Crul is eveneens niet te spreken over het gekozen pad. Hij stelt zelfs dat een van de belangrijkste basisprincipes van de partij met voeten wordt getreden.
“Openheid en democratie zijn enkele principes. Die moet je waarmaken. Zo’n belangrijke beslissing moet worden besproken met de ledenraad. Niemand is tegen persoon Akinci. We hadden over het vertrek van Willems willen praten. Het is een cruciaal moment voor partij. Dat heeft ook te maken met het verlies tijdens de landelijke verkiezingen”, aldus Crul.

Reglement
Akinci stelt in een reactie dat de keuze niet te snel is gemaakt. Hij meent dat het van belang was een snelle opvolging van Willems te bewerkstelligen. Ook hij geeft aan dat het reglement is gevolgd.
“Het is conform de regels. Een ledenvergadering opzetten had gekund, maar dat is niet nodig. Als iemand er het niet mee eens is, dan moeten ze het reglement aanpassen. Vanuit Den Haag gaan ze ook niet een landelijk partijcongres beleggen bij de voordracht van de ministers. En uiteindelijk moet de raad de wethouder benoemen”, zo stelt Akinci in een reactie.