Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Ook oud-preses GroenLinks trekt conclusie en is lid af

Politiek

BREDA – Partijprominent Wim Struijlaart zegt zijn lidmaatschap op van GroenLinks Breda. Woensdagmiddag werd al bekend dat bestuurslid Gertjan Kleinpaste opstapt. De twee zijn het niet eens met de gang van zaken rond de voordracht van Selçuk Akinci als wethouder.

Maandag maakte Wilbert Willems bekend een streep te zetten onder zijn wethouderschap. De fractie van GroenLinks meldde de volgende dag dat Akinci hem opvolgt. 'Te snel en te onzorgvuldig', zei Kleinpaste tegenover BredaVandaag.nl.

Die mening deelt Struijlaart ook. Beiden vinden dat de voordracht van een nieuwe wethouder eerst moet worden voorgelegd in een algemene ledenvergadering. “Ik zeg mijn lidmaatschap op. Dat doet pijn en kost moeite. Maar eerst het landelijke geklungel en dan nu dit. Ik ben er echt klaar mee”, zegt de oud-bestuursvoorzitter.

Struijlaart benadrukt net als de andere criticasters dat het niet gaat om de persoon Akinci maar om de gevolgde procedure. Hij is het oneens met huidig bestuursvoorzitter Wieke Bonthuis, de nieuwe fractievoorzitter Adel Koger en beoogd wethouder Akinci dat zorgvuldigheid is betracht en de juiste procedure is gevolgd.

“Ik heb het huisreglement er eens op nageslagen, maar ik bestrijd dat. Volgens mij klopt het niet”, aldus de docent aan Juridische Hogeschool van Avans die binnen GroenLinks tien jaar een bestuursfunctie bekleedde.

Zijn kritiek op het huidig bestuur en de gemeenteraadsfractie is niet mals. “Ik word hier niet vrolijk van. Achterkamertjespolitiek. Gekonkel. Iets waar GroenLinks zich in het verleden druk om maakte. De partij droeg openheid en transparantie altijd hoog in het vaandel.”

De voormalig voorzitter van het bestuur is net als een andere prominent en medeoprichter van de GroenLinks afdeling Breda, Christ Crul, al langer ontevreden over de koers die de partij vaart sinds het toetreden in de coalitie na de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

“Ten eerste is het goed om iemand van buitenaf in het college te hebben. Dat bevordert ook de dualiteit. Dat gebeurde toentertijd eveneens met Wilbert Willems. Daarnaast moet GroenLinks zich anders gaan profileren en dat gaat niet als de partij gebonden is aan een coalitieakkoord met de VVD.”