Afbeelding

Breda gaat voor tomatenkweek in leegstaande kantoren

Algemeen

BREDA – Een nieuwe trend is het nog niet, maar de term stadslandbouw neemt wel een vlucht. Zo wordt ook in Breda onder meer gekeken naar mogelijkheden voor voedselproductie in leegstaande kantoren en op braakliggende terreinen. In januari komt wethouder Alfred Arbouw met een voorstel.

Dat er uiteindelijk tomaten gaan worden gekweekt in kantoorruimtes of dat er een maïsveld verschijnt op het voormalig terrein van voetbalclub Jeka of op de oude locatie van de suikerfabriek is onduidelijk. Maar het zijn in ieder geval opties.

“Stadslandbouw heeft als doel voedselproductie in en rond de stad te realiseren. Dat kan een educatief project zijn, waarin basisschoolleerlingen leren waar melk vandaan komt en hoe aardbeien geteeld worden. Je kunt ook denken aan tomatenkweek in een leegstaand kantoorpand”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Vorige week donderdag diende CDA tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in, waarin het college gevraagd werd onderzoek te doen naar de mogelijkheden stadslandbouw. De wethouder gaf toen aan dat Breda al met een plan van aanpak bezig is die zij in januari voorlegt aan de raadscommissie.

“Stadslandbouw is een mondiale trend. In Breda gaan we onder andere kijken hoe rendabel het is om kantoren te gebruiken voor productie van landbouwgoederen. Ook bekijken we hoe we als gemeente organisaties het best kunnen faciliteren”, zo zegt de zegsvrouw.

De gemeente heeft daartoe binnenkort een gesprek gepland met Breda Duursaam. Die organisatie heeft onder meer het plan opgevat mobiele zonnepaneelparken te realiseren op braakliggende terreinen.