Uitslaande vlammen bij winkelcentrum De Burcht. foto Perry Roovers
Uitslaande vlammen bij winkelcentrum De Burcht. foto Perry Roovers

Einde van de wereld bereikt Breda

Cultuur

CENTRUM – Het einde van de wereld op 21 december 2012? In het Huis voor Beeldcultuur start vrijdag een expositie over het fenomeen dat onder meer door de Maya’s werd aangekondigd. KOP, de organisatie achter de tentoonstelling, gelooft daar niet zo zin. Lianne van Gorsel: “Tja, de expositie loopt tenslotte tot 27 januari.”

De toename van tsunami’s, orkanen en de economische crisis zijn volgens sommigen het teken dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld. Ze noemen het voortekenen die de Maya’s, maar ook de Bijbel, Nostradamus en de Zulu’s in hun geschiedschrijving soms duizenden jaren geleden al vermeldden. Aan de Reigerstraat gaat die geschiedenis vanavond verder.

“Verschillende kunstenaars maakten hun eigen interpretatie op het einde van de wereld. Bij binnenkomst wordt bezoeker bewust gemaakt van de alarmerende fase waarin de wereld zou verkeren. Daarna willen we iedereen de ruimte in trekken en kennis laten maken met verschillende variaties van het verhaal”, licht Van Gorsel toe

Het is de eerste expositie van KOP in de nieuwe ruimte die ze kortgeleden betrokken. Ze hebben er geen half werk van gemaakt. Op de wanden en het plafond is een soort hypnotiserende spiraal geschilderd. In de zaal wordt hard gewerkt aan de laatste details. De kunstwerken staan intussen te wachten op wat komen gaat.

“Raoul de Lange gebruikte voor zijn project de meeste gruwelijke beelden van de Arabische Lente, waarop mensen zijn verwond en gedood. In uitvergrootte pixels drukte hij deze onder andere af op t-shirts. Het zijn beelden die sommigen doen denken aan het einde van de wereld. Vandaar”, aldus Van Gorsel.

Ook wordt een documentaire vertoond van Puck Verkade die voor een korte periode verbleef in de commune van de Wachters van de Nacht. Deze groep gaat er van uit dat een tsunami dood en verderf zal zaaien. Grafisch vormgeefster Rommie Schilstra maakte eveneens werk dat direct verband houdt met de realiteit.

“Ik was als kind al gefascineerd door de dood, maar sinds het overlijden van mijn schoonmoeder sloeg dat om naar angst. Ik had daar heel erg last van dus ging ik het een ander onderzoeken”, vertelt Schilstra die afstudeerde met zeefdrukken van beeltenissen, waarin het aangekondigde einde van wereld een rol speelt.

“Na het bestuderen werd ik eerst alleen maar angstiger, maar uiteindelijk zag alleen nog de verhalen. De ideeën waren zo uiteenlopend en soms zelfs zo grappig dat ik er niet meer geloofde. Al zal ik op 21 december toch best zenuwachtig zijn. Als ik die dag doorkom, dan trap ik er nooit meer in”, zegt Schilstra lachend.