Afbeelding

Wethouder Selçuk Akinci geïnstalleerd

Politiek

BREDA – Selçuk Akinci werd maandagavond, precies een week na het opstappen van Wilbert Willems, geïnstalleerd als wethouder van Cultuur, Verkeer en Milieu. Van de in totaal 36 uitgebrachte stemmen vanuit de gemeenteraad waren er 5 tegen.

De meeste raadsleden gingen zonder morren akkoord met Akinci als wethouder. De PvdA maakte van de mogelijkheid gebruik om de bewindsman op het hart te drukken niet dezelfde fouten te maken als zijn voorganger.

“We moeten met enkele dossiers snel aan de bak. We verwachten dan ook snelheid van de wethouder. We zijn benieuwd naar de wijze waarop dat gebeurt”, zei fractievoorzitter Miriam Haagh die zich afvroeg op welke houding ze kunnen rekenen.

Breda ’97 meldde dat ze de ontwikkelingen van afgelopen week met interesse en stijgende verbazing waar hadden genomen. “Dit is de eerste voordracht en sollicitatieprocedure die ik meemaak van een werknemer, van wie we niet weten wat hij gaat doen. Ik hoop dat hij niet wordt opgezadeld met een pretpakket”, aldus fractievoorzitter Bernie van de Berg.

Akinci was in zijn beantwoording kort en krachtig. “Ik kan niet ingaan op de portefeuille-indeling. Maar ik heb uw woorden gehoord dat het vertrouwen moet worden teruggewonnen en dat de voortgang vast moet worden gehouden. Daar sta ik helemaal achter.”

Het is nog niet duidelijk wat er inhoudelijk gebeurt met de portefeuille die Akinci onder zijn hoede krijgt. Mede naar aanleiding van kritiek op enkele langslepende hoofdpijndossiers, zoals het Breda’s Museum, MOTI en de biomassacentrale gooide Willems de handdoek in de ring.

Burgemeester Peter van der Velden gaf aan dat dinsdag bekend wordt welke dossiers onder de verantwoordelijkheid van de nieuwbakken wethouder vallen en welke niet. Naar verwachting zal er enige verschuiving plaatsvinden.