foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Bouw station dendert in volle vaart voort

Economie

STATIONSKWARTIER – Er wordt stevig doorgewerkt op de bouwplaats alwaar het nieuwe station in 2015 moet verrijzen. Een haast onwerkelijk beeld in deze periode van slechte economische tijding. Nog vijftien heipalen en dan start de volgende fase.

Het megaproject dat meer dan 200 miljoen euro kost, had kort voor de zomer even tegenwind in de vorm van overlast veroorzaakt door de heiwerkzaamheden. Die zijn opgelost door een andere methode toe te passen. Het heien zit er dan ook zo goed als op.

Bouwmanager Jo Mans licht toe dat deze week de laatste palen de grond in gaan. Pas dan kan het uitgraven van de bouwput aanvangen. “Daarvoor wordt nu het grondwaterpeil naar beneden gebracht en dat is bijna voltooid. Aan de zuidzijde van het terrein is al een damwand aan gebracht. Dat gebeurt straks ook aan de noordzijde. Dat is nodig zodat de boel niet inzakt.”

Tientallen werknemers zijn momenteel actief op kale vlakte waar de bovenkant van de meeste heipalen een meter boven de grond uitsteken. Het geeft precies de locatie aan waar straks de gebouwen zullen verrijzen. Dat laat nog even op zich wachten.

Mans: “We verwachten komend voorjaar dat de eerste delen van de daadwerkelijk bouw van het station zichtbaar worden. Eerst moeten we natuurlijk de funderingen voor de kelders aanbrengen.”

Wie zo nu en dan de ontwikkelingen van naderbij bekijkt ziet in ieder geval dat de bouwwereld niet zomaar stilligt. Straks zullen en honderden arbeidsplaatsen nodig zijn om alle werkzaamheden te verrichten. “Dat loopt wel op tot zo’n 800 man aan personeel. Dat wordt naarmate het project vordert alleen maar meer”, aldus Mans.