Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Ook aanhoudingen in Breda bij onderzoek schijnhuwelijken

Politie

BREDA - De Koninklijke Marechaussee heeft opnieuw negen verdachten aangehouden, van wie wordt vermoed dat zijn in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan. Er zijn arrestaties in Breda verricht. Waar in Breda maakt het OM niet bekend.

Het gaat om vijf vrouwen en vier mannen uit Breda, Groningen, Amsterdam, Lelystad, Rotterdam, Leeuwarden en Almere. De aanhoudingen maken deel uit van de operatie Dutch Conclusion. Dat is de afronding van een internationaal Nederlands-Engels onderzoek naar schijnhuwelijken tussen Nigerianen en Antillianen.

Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigerianen een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen in het Verenigd Koninkrijk. De Antilliaanse schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld.

Begin november zijn in Nederland door de Koninklijke Marechaussee al 23 verdachten aangehouden. De aangehouden verdachten zijn na hun aanhouding door de marechaussee verhoord en vervolgens weer vrijheid gesteld. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens mensensmokkel.