foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Te koop in Breda: gevangenis, belastingkantoor en rechtbank

Algemeen

BREDA – Als het aan staatssecretaris Fred Teven ligt wordt er straks fors bezuinigd op het gevangeniswezen. Daardoor verdwijnt penitentiaire inrichting de Boschpoort. Een lege koepelgevangenis vult het rijtje aan dat verder bestaat uit een belastingkantoor en een rechtbank. Wat moet de stad met deze ‘grote drie’?

Woensdag maakte het programma Nieuwsuur aan de van hand uitgelekte stukken vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend dat de koepel in Breda hoogstwaarschijnlijk gevangenis af is.

Het wordt voor Breda het derde grote rijksgebouw dat in de nabije toekomst leeg komt te staan. Eerder al werd duidelijk dat door verhuizing van het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden en het gerechtsgebouw aan de Sluissingel twee grote panden leeg komen te staan.

Wat met deze gebouwen staat te gebeuren blijft de hamvraag. Er zit echter wel een wezenlijk verschil in de gevolgen voor de gemeente. Het belastingkantoor en de rechtbank zijn straks eigendom van Breda, die zelf op zoek moet naar nieuwe invulling. Om Den Haag te bewegen de nieuwe rijksdiensten in het nieuwe Stationskwartier te realiseren was een overname onderdeel van de afspraak.

Voor de Koepelgevangenis geldt een heel andere dynamiek. Het is geen eigendom van de gemeente en dat gaat het ook niet worden. Buiten dat heeft het in tegenstelling tot de rechtbank en het belastingkantoor een monumentale status.