foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Meer nadruk Breda op zelfredzaamheid bij re-intergratie

Politiek

BREDA - De gemeente Breda scherpt haar beleid voor re-integratie verder aan. Breda zet in op talentontwikkeling, een actieve werkgeversbenadering en een wat het college noemt een 'activerend armoedebeleid' om de financiële zelfredzaamheid te vergroten.

Daarnaast legt de gemeente meer nadruk op handhaving, waaronder fraudebestrijding en naleving van de regels. Dat staat in de conceptnota ‘Werken@Breda, Op weg naar werk' waarmee het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd. De commissie Economie bespreekt deze op 4 december 2012. De nota handelt over de periode 2013-2014.

Cees Meeuwis, wethouder Werk en Ondernemen spreekt de ambitie uit om meer mensen aan het werk te helpen. "Dit willen we bereiken met onze partners in de stad en daarom werken we nauw samen met onderwijs, ondernemers en de maatschappelijke organisaties. Bredanaars die niet kunnen werken, doen mee naar vermogen. Daarbij blijven we een vangnet houden voor de meest kwetsbare groep in onze samenleving.”

Breda heeft volgens het college bewust gekozen voor een relatief korte doorlooptijd en een flexibele aanpak om op de actualiteit van ontwikkelingen te kunnen anticiperen. Daarbij is rekening gehouden met de wijzigingen in de sociale zekerheid in Nederland. Ook houdt Breda rekening met de forse landelijke bezuinigingen die leiden tot een daling van het gemeentelijk participatiebudget, het budget voor re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie.