De restauratie van de Heilig Hartkerk vordert. De klok beiert al weer. foto Raymond Tillieu
De restauratie van de Heilig Hartkerk vordert. De klok beiert al weer. foto Raymond Tillieu

‘Plan Haverman Heilig Hartkerk onrealistisch’

Algemeen

BOEIMEER – Woonzorg Nederland, eigenaar van de Heilig Hartkerk, stelt dat het plan van de Bredase architect Frits Haverman financieel niet haalbaar is. Dat schrijft de woningcorporatie deze week in een brief aan de gemeenteraad. “We komen niet tot een sluitende businesscase”.

De opstellers van de brief, managers Jan van der Lingen en Maurits Rijsdijk, reageren op het oordeel van de klankbordgroep van de gemeente die kortgeleden het plan Haverman kansrijk achtte. Een plan waarin de kerk aan de Baronielaan wordt gerenoveerd.

“Wij hebben aan de klankbordgroep en de ambtelijke vertegenwoordiging aangegeven dat wij denken dat het plan Haverman niet haalbaar is. Op basis van wat wij aan informatie hebben gekregen komen wij niet tot een sluitende businesscase”, aldus Woonzorg.

In het plan Haverman wordt de kerk omgedoopt tot een dienstencentrum dat wordt gefinancierd uit de realisatie van seniorenwoningen op het naastgelegen terrein waar op dit moment nog een schoolgebouw staat.

Van der Lingen en Rijsdijk stellen dat het grootste probleem ligt in de eigendomsoverdracht, omdat er de afgelopen jaren simpelweg geen enkele koper zich heeft gemeld.

“Er is jarenlang veel geroepen over wat Woonzorg en anderen wel of niet zouden moeten doen. Maar een bindende bieding of zelfs maar een bod onder voorbehoud van planologische medewerking van de gemeente Breda, hebben wij niet ontvangen”, zo geven de twee managers aan.

Verder maakt Woonzorg duidelijk dat zij tot nu toe er alles aan heeft gedaan om uit de ontstane impasse te geraken. Zo is inmiddels de gevel en de toren van het voormalig godshuis compleet gerenoveerd. Het andere deel van het plan van de woningcorporatie behelst de sloop van het zogenaamde schip van de kerk en de bouw van seniorenwoningen op die locatie.

“Wij zijn bereid om de kerk te verkopen, maar dan dient dan wel te worden uitgegaan van de door ons gemaakte kosten. Dat is nu niet gebeurd”, zeggen Van der Lingen en Rijsdijk.