Stille getuigen na het ongeval op Paaszondag bij de kruising Crogtdijk-Terheijdenseweg. foto Wijnand Nijs
Stille getuigen na het ongeval op Paaszondag bij de kruising Crogtdijk-Terheijdenseweg. foto Wijnand Nijs

Reconstructie van een rampnacht

Algemeen Dodelijk ongeval

BELCRUM – De 21-jarige A. E. uit Oosterhout heeft woensdag via zijn advocaat gesproken. Samen met de andere informatie wordt het steeds duidelijker wat zich zondagochtend heeft afgespeeld rond het ongeval op de Crogtdijk in Breda waarbij de 17-jarige Ellen om het leven kwam.

Het is tegen de ochtend. De 21-jarige A. E. uit Oosterhout, komt terug van een avond stappen in België. E. heeft gedronken, zo bekent hij woensdag, maar stapt wel achter het stuurvan zijn Golf. Voordat hij naar huis gaat, moet de beginnend bestuurder nog iemand afzetten in Breda.

Snelheid
Tijdens de terugreis op de Crogtdijk gaat het gruwelijk mis. E. rijdt veel te hard over de kruising met de Terheijdensweg. 100 of 120 km per uur, zo melden getuigen. Hoe hard hij precies rijdt, moet onderzoek van de politie uitwijzen.

Ellen komt eveneens terug van een avondje stappen. Samen met twee vrienden en een vriendin fietst ze uit de stad over de Terheijdenseweg richting Hoge Vucht. Bij de kruising met de Crogtdijk rijdt Ellen als eerste het tweede deel van de weg op, de rest stopt in de middenberm. Daar schept E. haar. Ellen en de andere drie hebben de snel rijdende auto nooit zien komen, vertelt de vader van haar vriendin later tegen de krant.

Klap
E., wiens voorarrest woensdag met veertien dagen is verlengd, stopt niet en slaat na het ongeval de Speelhuislaan in. Daar parkeert hij zijn zwaar beschadigde auto en gaat te voet verder. “Hij herinnert zich nog maar weinig van de klap”, stelt zijn advocaat Dirk Stoof. E. is met zijn hoofd tegen het stuur of het dashboard terechtgekomen, vertelt de advocaat.

Nadat hij is uitgestapt belt hij zijn vader. Die komt hem ophalen en brengt hem naar huis. Daar staat de politie al op hem te wachten en arresteert de 21-jarige man. Hij moet bloed afgeven om te zien of en hoeveel hij gedronken heeft. “De resultaten van die test verwacht ik zeer binnenkort”, meldt de advocaat.

Herdenking
Tweede Paasdag leggen familie, vrienden en bekenden bloemen, kaarten en foto’s bij de plaats waar Ellen omkwam. Een dag later, op dinsdag, is het trieste ongeval gesprek van de dag op haar oude school, het Newmancollege. Vorig jaar deed ze er eindexamen. Docenten en leerlingen krijgen de gelegenheid om hun verhaal te doen bij vertrouwenspersonen. Ook bij Avans, waar Ellen eerstejaars is, slaat het nieuws in als een bom. De opleiding laat weten een herdenkingsbijeenkomst te houden voor haar student.

Woensdag, het is inmiddels drie dagen na het ongeval, bekent E. gedronken te hebben, en erkent hij ook de bestuurder te zijn geweest van de Golf. Inmiddels verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) hem van doodslag. “Een dergelijk zware verdenking komt niet heel vaak voor”, zegt een woordvoerster van het OM. “Maar het OM vindt dat hij het risico heeft genomen om iemand aan te rijden.”

Voorarrest
Vandaar dat advocaat Stoof er vanuit gaat dat E.’s voorarrest over twee weken met 90 dagen wordt verlengd. Een rechtszaak moet later uitwijzen waarvoor E., die volgens Stoof geen strafblad heeft, wordt veroordeeld.

Ellen Askamp wordt maandag gecremeerd.

Foto's van de plaats van het ongeval.

Lees hier meer over het tragische ongeval van 24 april.