Afbeelding

Salaris bestuurders subsidie-instellingen aan banden

Politiek

BREDA - Het bestuurderssalaris van subsidieafhankelijke instellingen in Breda wordt aan banden gelegd. Wethouder Saskia Boelema (D66, Financiƫn) heeft een aantal opties uitgewerkt.

Die legt ze binnenkort voor aan de raadscommissie Bestuur. Boelema vraagt de commissieleden te kiezen tussen drie scenario's, omdat er het afgelopen jaar ontwikkelingen zijn geweest op dat gebied van de zogenaamde Premiersnorm.

Het eerste scenario wacht de ontwikkeling af in de landelijke regels. Eind dit jaar wordt er meer duidelijk rond de Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT). Boelema verwacht dat de wet, die de norm van topinkomens vastlegt op 193-duizend euro, op 1 januari 2013 van kracht wordt.

De tweede optie loopt juist vooruit op die ontwikkelingen. Daarin wordt de Algemene Subsidie Verordening (ASV) al aangepast op de landelijke regels. Als een salaris de norm overschrijdt, kan de subsidie (deels) worden ingetrokken.

Bij het derde scenario voert Breda bijvoorbeeld de Brabantnorm in. Het CDA-initiatief legt de lat al bij een salaris van 145-duizend euro.