foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Woningcorporatie Singelveste legt projecten stil

Economie

STATIONSKWARTIER – De Bredase woningcoporatie Singelveste/Alleewonen legt een aantal bouwprojecten stil. Pas als er duidelijkheid volgt over de gevolgen van het regeerakkoord en het schrappen van de borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), trekt de corporatie de projecten eventueel weer vlot.

Dat meldt de corporatie vrijdagochtend in een verklaring. “De lastenverzwaring voor corporaties zoals vastgelegd in het regeerakkoord, de beperking van mogelijkheden voor verhoging huurinkomsten en de aankondiging vorige week van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) om de financiering voor de totale sector op slot te zetten, leiden voor Singelveste/AlleeWonen tot het nemen van maatregelen”, aldus Singelveste.

In Breda gaat het specifiek om Linie Noord, Geeren-Zuid, Vliet-Nuijtstraat en Haegstraete. In Roosendaal gaat het om de Heilig Hart Pastorie, de woonzorgvoorziening voor verslaafdenzorg, Kroeven 506 nieuwbouw fase 4 en JZOC in het Zuidoostkwartier.

Ook heeft Singelveste last van de Vestia-heffing en een dalend aantal woningverkopen. “We verwachten dat dat in 2013 en 2014 verder zal dalen. In de begroting van AlleeWonen is door bezuinigingen op bedrijfslasten zoveel mogelijk rekening gehouden met besluiten die door eerdere kabinetten al genomen waren.”

Voor AlleeWonen betekent dit dat de al toegezegde borgstellingen van het WSW voor 2013 nog gefinancierd kunnen worden. Voor de jaren daarna heeft AlleeWonen geen financiering meer beschikbaar. Toekomstige projecten gaan niet door.