Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

D66: ‘Integriteit gemeente beter borgen’

Politiek

BREDA – D66 wil dat integriteitskwesties door de gemeente beter worden geborgd. De partij haalt recente voorbeelden aan waarin gebrek aan integer handelen zichtbaar was. Raadslid Philip Bos: "Ons lijkt het verstandig om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om dergelijke situaties te voorkomen."

Bos spreekt over publicaties waarin er sprake was van corruptie, misbruik van positie of belangenverstrengeling. Het raadslid stelt dat naast de grote persoonlijke gevolgen voor de betrokken individuen dit handelen een grote impact heeft op de betreffende organisatie en de samenleving in het algemeen.

In het afgelopen decennium zijn er in het bedrijfsleven en bij de overheid instrumenten ontwikkeld om integriteit vorm te geven en te borgen, zo geeft D66 aan. Hierbij valt te denken aan gedragscodes, training- en opleiding, auditeren en monitoren en de inrichting van meldpunten.

“Met deze instrumenten kan niet worden gegarandeerd dat er geen fout gedrag meer plaats zal vinden maar het kan het wel verminderen en de impact hiervan kan worden verkleind. Je zou het kunnen vergelijken met de maatregelen om de veiligheid van auto’s te vergroten, zoals eisen aan het rijexamen, gordels, airbag, voorlichting en snelheidscontroles. Met deze maatregelen is de kans op ongelukken niet nul maar is het aantal ernstige ongelukken fors afgenomen”, aldus Bos.

D66 Breda stelt in bijgevoegde notitie voor om in de komende periode te onderzoeken of er in de gemeente Breda nog mogelijkheden tot verbetering zijn als het gaat om de borging van Integriteit.