foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Voorlopig geen biomassacentrale in Breda

Politiek

CENTRUM – Breda krijgt voorlopig geen biomassacentrale. Dat heeft wethouder Selcuk Akinci vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een ingelaste persbijeenkomst. De biomassacentrale, kosten 17,5 miljoen euro, zou komen op het Heroterrein in Brabantpark.

Donderdag had de wethouder een al eerder gepland overleg met de woningcorporaties en Essent over de centrale. Het college kwam na dat gesprek tot de conclusie dat het niet langer verantwoord is om een biomassacentrale te realiseren.

“Hoe moeilijk dit besluit ook is, de risico’s van doorgaan zijn te groot", stelt wethouder Selcuk Akinci in een verklaring. "De huidige economische crisis, de veranderende regelgeving voor de levering en de afname van warmte en teruglopende woningbouwproductie maken het op dit moment onmogelijk om een rendabele biomassacentrale van 6 MW te bouwen. Alle risico’s bij elkaar opgeteld en wetend dat de betrokken partijen op dit moment hun handtekening niet kunnen zetten, betekent dat maar één ding: stoppen nu het nog kan.”

De voorbereidingen op de bouw de biomassacentrale hebben Breda 3,55 miljoen euro gekost. Nu er geen biomassacentrale komt, gaat het college op zoek naar alternatieven om toch te voldoen aan de duurzaamheidsambitie van het coalitieakkoord 2010-2014. Daar stelde Breda in 2044 een klimaatneutrale stad te zijn.

In oktober werd wederom duidelijk dat de komst een moeizaam proces was. De woningcorporaties, Essent en de gemeente spraken toen met elkaar over de stand van zaken rond de biomassacentrale. Volgens het plan wordt de centrale aangesloten op een aantal nieuwbouwwoningen, maar is het niet helder of die ontwikkeling doorgang vindt.

Volgens Akincis voorganger Willems deelden die partijen toen nog de duurzaamheidsambitie achter de biomassacentrale en zagen zij ook het gemeenschappelijk belang.

De komst van de biomassacentrale leverde Willems veel kritiek op. Zo was de wijk niet te spreken over de in hun ogen lompe manier waarop de centrale daar gepland werd en was ook de raad daar niet over te spreken.

Ook de manier waarop de ‘houtkachel’ gefinancierd moest worden leverde gespreksstof en discussie op. Begin dit jaar kreeg Willems ondanks veel gemor toch groen licht om met 3,5 miljoen Bredaas geld 12,5 miljoen aan provinciale subsidie binnen te slepen.

De biomassacentrale moest 6 MegaWatt aan warmte opleveren (genoeg voor ongeveer 6000 huishoudens) en 2,5 MW aan elektriciteit.