Fyra v250. foto Ministerie
Fyra v250. foto Ministerie

Fyra Breda-Antwerpen definitief vanaf april

Algemeen

BREDA/DEN HAAG - De Fyra hogesnelheidstrein tussen Breda en Antwerpen rijdt definitief vanaf 8 april 2013. België en Nederland hebben hierover een akkoord bereikt, zo laat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) weten. Zij heeft dit afgesproken met de Belgische en Nederlandse spoorvervoerders (NMBS en NS).

De Fyra gaat acht keer per dag rijden tussen Breda en Antwerpen en zal ook stoppen op het Belgische station Noorderkempen. Dit akkoord was een voorwaarde van het ministerie om de Fyra tussen Amsterdam en Brussel te mogen rijden. Nu dit akkoord is bereikt, kunnen NMBS en NS deze trein vanaf 9 december in de dienstregeling opnemen.

“Treinreizigers zijn straks sneller dan ooit in België. Of je nu uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, of Breda komt,” aldus staatssecretaris Mansveld. “Met Fyra kom je vanuit Amsterdam bijna een uur eerder aan in Brussel dan met de Beneluxtrein die nu rijdt. De reistijd tussen Breda en Antwerpen is straks minder dan een half uur. Voor deze hogesnelheidstrein geldt géén toeslag en géén reserveringsplicht.”

De reistijd tussen Breda en Antwerpen is nu 1 uur en 8 minuten, vanaf april zijn reizigers nog maar de helft van de tijd onderweg. Naast de hogesnelheidstreinen tussen Nederland en België, kunnen reizigers ook de huidige stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen nemen. NS en NMBS proberen deze treinreis eind 2013 meer dan vijf minuten korter te laten duren. Nu is de reistijd nog 44 minuten. Nederland draagt per jaar 2,5 tot 3,5 miljoen euro bij aan de treindiensten Breda-Antwerpen en Roosendaal-Antwerpen.

Met de overeenkomst komt een einde aan jarenlange onderhandelingen tussen Nederland en België. Sinds 2001 zijn vele pogingen gedaan om met België een akkoord te bereiken over een hogesnelheidsverbinding tussen Breda en Antwerpen. Met dit akkoord tussen vervoerders en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is ook de juridische procedure van de Nederlandse staat tegen NMBS van de baan, zo schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer.
NMBS en NS hebben afgesproken abonnementen aan te gaan bieden voor Fyra.