Afbeelding

Wijkraad Brabantpark: ‘Meedenken over Heroterrein’

Economie

BRABANTPARK – Het afblazen van de biomassacentrale is in Brabantpark met opluchting ontvangen. De wijk was tegen de centrale, die in haar ogen plompverloren op het voormalige Hero-terrein was gepland. Om een vergelijkbare situatie te voorkomen wil de wijkraad vaker met de gemeente om tafel.

Wijkraadvoorzitter Roger Jongen wil dat doen aan de hand van vijftien onderwerpen die de raad komend jaar van belang acht. “Als wijkraad willen we dan inwoners koppelen aan die onderwerpen, zodat duidelijk is wie zich hiervoor inzet.” De bedoeling is dan dat er samen met de gemeente gesproken gaat worden. “Ik heb het idee dat gemeente en wijkraad teveel aan verschillende tafels zaten te praten.”

Ideeën over wat er op het Heroterrein moet komen heeft Jongen wel. “Van woningbouw, tot zonnepanelen of een studentencampus”, denkt hij. “Maar dat is niet aan mij om dat voor te stellen. Dat moet uit de wijk komen.”

Wat betreft de wijkraad hoeft er in elk geval geen nieuw prestigeproject te komen op het braakliggende terrein. “Want dat was de biomassacentrale wel”, stelt Jongen. “Wij vonden dat het rendement te positief werd voorgesteld.”

Volgens de wijkraadvoorzitter zijn er voldoende andere kansen om duurzame energie op te wekken. “Daar zijn we ook zeker voor. Maar dat kan Breda ook op andere manieren doen, zonder naar prestigeprojecten te streven. Wij geloven in initiatieven die bewoners meer selfsupporting maken. Bijvoorbeeld door energiemeters te faciliteren die teruggave aan het registreren”, denkt Jongen mee.