Afbeelding

Breda DuurSaam: 'Nu is het moment voor 'zonneweide'

Economie

PRINCENHAGE – 1,5 hectare zonnepanelen binnen de stadsgrenzen lonken naar Breda. Of de ‘zonneweide’ van initiatiefnemers Breda DuurSaam er komend jaar echt komt, hangt af van de gemeente. Al sinds de zomer wacht de coöperatie op duidelijkheid over een locatie. DuurSaam vreest ook een provinciale subsidie mis te lopen als er langer gewacht wordt met een beslissing.

Breda DuurSaam heeft haar oogje laten vallen op een plek in het Rithmeesterpark, zo vertelden ze ook deze zomer al aan wethouders Willems en Meeuwis. “Ambtenaren hebben echter duidelijk gemaakt dat zij van het college de opdracht hebben gehad dit nog steeds te ontwikkelen als bedrijventerrein”, vertelt Derk Hueting, een van de initiatiefnemers. Ook de suggestie om dan aan de andere zijde te beginnen met dat terrein, vond geen gehoor. "Dan ontmoet je elkaar over vijftien jaar, bij wijze van spreken."

Raadsvragen
Voor fractievoorzitter Paul de Beer van D66 aanleiding om hierover raadsvragen te stellen aan het college. Hij probeert hierbij alle andere politieke partijen te betrekken. “Er is een groot draagvlak binnen de raad, maar volgens mij ook bij het college voor deze plannen. Dan is het nu zaak DuurSaam een goede duw te geven door helderheid te verschaffen.”

Nu moment
De ontstane patstelling kan er voor zorgen dat het initiatief als een nachtkaars uitgaat. Hueting: “Het is nu het moment om door te pakken. We maken een goede kans op een provinciale subsidie, maar daarvoor is een locatie essentieel.” De provincie is nu bezig de subsidie te verstrekken. In het potje waar ook DuurSaam aanspraak op wil maken zit 3 miljoen. “Dat wordt verdeeld over vijftien projecten. De eerste zes worden deze week toegekend. Wij willen graag bij de tweede zes zitten, waarover waarschijnlijk in januari een beslissing valt.”

Testlocatie voor opslag groene energie
DuurSaam heeft de plannen inmiddels uitgebreid tot een ‘duurzaamheidsknooppunt’. “De zonneweide willen we combineren met stadslandbouw en met een onderzoekslocatie naar opslag van duurzame energie”, vertelt Hueting. Avans en NHTV willen hier aan meewerken, zo vertelt hij. “Ook denken we aan een transferium waarvan goederen op duurzame wijze naar de binnenstad vervoerd kunnen worden.”

Pas als de locatie duidelijk is, kan DuurSaam ook hier mee verder, geeft Hueting aan. “Dan kunnen we ook gaan werven voor leden van onze corporatie, want pas dan heb je een concreet verhaal.”