Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam

Zwarte vochtvlekken en tocht teisteren Heuvel

Algemeen

HEUVEL - Zwarte ronde vlekken op het plafond. Een roze gordijn op een kinderkamer dat zwart uitslaat. Een opbollende muur en een groene buitengevel. Het zijn de zichtbare gevolgen van slecht geïsoleerde woningen in onder meer de Nova Zemblastraat in de Heuvel.

Bianca van den Berg is een van de bewoners van een woning die door vocht is aangetast. Gehuurd van WonenBreburg. Ze woont in de Nova Zemblastraat, is moeder van twee zieke kinderen en zelf ook chronisch ziek. Oorzaak? De slecht geventileerde woningen. "Mensen met kinderen willen hier zo snel mogelijk weg. Puur om het feit dat we last krijgen van onze gezondheid. We zijn radeloos."

Het gaat om woningen aan de Nova Zemblastraat, de Roggeveenstraat, de Hudsonstraat, Spitsbergenstraat en het Planciusplein. De woningen zijn in de jaren vijftig gebouwd. Door slechte ventilatie en isolatie is het lastig leven in de portiekwoningen. "Overal om ons heen wordt de wijk opgeknapt. Eigenlijk wonen we in een vergeten stukje Heuvel", vervolgt Van den Berg.

Gezondheidsproblemen
Van den Berg is niet de enige bewoner die gezondheidsproblemen ervaart. "Mijn zoontje is in zijn eerste levensjaar alleen maar ziek geweest", vertelt Monique Dirven, die iets verderop in de Spitsbergenstraat woont. "Hij had altijd koorts, moest hoesten en had last van zijn longen. Je maakt je gewoon constant zorgen om de gezondheid van je kinderen."

"Er zijn hier 290 soortgelijke woningen en vrijwel alle kinderen hebben - in verschillende mate - wel last van gezondheidsproblemen. Bij mij gaat er dan toch echt wel een belletje rinkelen. Dat ligt gewoon aan de huizen", foetert Bianca van den Berg.

Ook in de Roggeveenstraat hebben de bewoners het niet gemakkelijk. "Er is daar geen CV, alleen een gaskachel in de woonkamer", verzucht Kelly de Laat. "En we moeten het raam open laten staan, anders zit er binnen de kortste keren overal schimmel door vochtopbouw. We moeten in de winter dus letterlijk kiezen tussen schimmel of een bevroren woning."

Een volledige renovatie is ook niet meer mogelijk, stelt De Laat: "Overal zit asbest. De muren en plafonds zitten vol scheuren en schimmel en in de muren en daken zitten gaten. Het moet eigenlijk gewoon allemaal tegen de grond. Laatst is mijn lamp zomaar naar beneden gevallen. Nu zit er een gat in het plafond dat ik heb moeten dichten met een plank."

WonenBreburg
"WonenBreburg doet nog wel het onderhoud, maar dat is allemaal provisorisch. Het lost niet echt iets op. Ze komen altijd wel kijken, maar uiteindelijk wordt er niets echt gemaakt", aldus Van den Berg. "Binnenkort komen ze wel langs om te praten over herhuisvesting. Ik ben benieuwd wat daar uit komt."

De woningcorporatie gaat de inwoners van alle straten herhuisvesten zodat er kan worden begonnen met de sloop. Daarna moet er nieuwbouw komen op de plaats waar nu de jaren-50-woningen staan. Hiervoor zijn de straten verdeeld in zes groepen, waarvan de eerste in januari 2013 ergens anders wordt ondergebracht. De andere vijf groepen weten nog niet wanneer ze kunnen vertrekken, maar dat zou nog best een tijd kunnen duren, volgens Van den Berg.

"Daar krijgen ze pas in het voorjaar duidelijkheid over. Sommige gezinnen met kinderen moeten hier dus nog vijf jaar zitten. Ik vind dat ze die gezinnen het eerst uit de wijk moeten halen, want het is gewoon niet gezond om je kinderen hier op te laten groeien."

Binnen tien seconden in bed
"In de winter moet ik binnen tien seconden mijn kleren uitdoen en in bed liggen, anders heb ik het enorm koud", zegt het zoontje van Anouk van de Hurk die ook in de Roggeveenstraat woont. Moeder vult aan: "De vriezer slaat af omdat het binnen kouder is dan in de vriezer. Tandpasta is bevroren en 's ochtends moeten we het ijs van de binnenkant van het raam krabben. Niet te doen."

Tijd om te slopen
"Omdat de huizen op de wachtlijst staan om gesloopt te worden, wordt er niets opgeknapt door WonenBreburg. We krijgen geen dubbel glas, terwijl dit glas bijna uit de kozijnen rot. Een CV wordt ook niet geïnstalleerd. Zulke dingen doen ze pas als ze weten dat het er nog zeker tien jaar staat", legt Van de Hurk uit.