Logo bredavandaag.nl
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam

Bewoners 'schimmelwoningen' Heuvel boos op Breburg

HEUVEL - Bewoners van meerdere straten in de Heuvel zijn kwaad op woningcorporatie WonenBreburg. In hun woningen, die al lang op de wachtlijst staan om gesloopt te worden, is de situatie haast onleefbaar aan het worden, zo stellen zij.


Zo hebben ze erg veel last van schimmel (foto's), veroorzaakt door vocht. Veel kinderen uit de wijk hebben last van gezondheidsproblemen en meerdere bewoners klagen over ademhalingsproblemen, zo meldt een groep bewoners aan BredaVandaag.nl. Het gaat om inwoners van de Roggeveenstraat, de Nova Zemblastraat, de Hudsonstraat, de Spitsbergenstraat en het Planciusplein.

WonenBreburg
Franklin van Rhoon, vestigingsdirecteur van WonenBreburg, weet van de klachten en neemt ze serieus. "De grote ellende is alleen dat sommige gezinnen voor wie het onverstandig zou zijn om daar te blijven wonen niet zomaar weg kunnen. We hebben besloten om mensen in fases ergens anders te huisvesten, puur omdat er nu niet genoeg plek is om iedereen tegelijk ergens anders onder te brengen."

Voor gezinnen die in fase twee tot en met zes zitten en dus pas na januari 2014 ergens anders worden geplaatst is er een verhuisvergoeding beschikbaar gesteld. "Dat betekent wel dat die gezinnen zelf op zoek moeten gaan naar een andere woning", aldus Van Rhoon.

De vestigingsdirecteur wil wel benadrukken dat WonenBreburg mensen niet in een uitzichtloze situatie wil brengen. "Bij echt schrijnende gevallen gaan we om de tafel zitten en gaan we op zoek naar een noodoplossing. Niemand zit te wachten op ongevallen. Het is alleen moeilijk om te bepalen wie er onder die groep vallen. De regeling zoals die nu bestaat lijkt ons een goede."

Huurcommissie
De situatie is zo ernstig dat de huurcommissie al oordeelde dat de huur voor de woning van huurster Bianca van den Berg met bijna de helft verminderd zou moeten worden. WonenBreburg heeft tegen dit advies inmiddels bezwaar gemaakt. De rechter doet hierover op 16 januari uitspraak.

De bewoners vinden het vooral erg dat WonenBreburg weigert om groot onderhoud te verrichten omdat de woningen toch gesloopt gaan worden. Er is bijvoorbeeld geen dubbel glas en verschillende woningen zitten zonder centrale verwarming.

WonenBreburg is al langer van plan om de woningen te slopen en verwachtte in 2009 in 2016 de eerste nieuwbouwwoningen op te leveren. Dit is nu uitgesteld naar 2020. De woningcorporatie heeft in een brief laten weten de bewoners van de betreffende woonblokken nu in zes fases te herhuisvesten. De eerste groep wordt vanaf januari 2013 elders ondergebracht maar de laatste groep weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken.

Zo snel mogelijk weg
Bewoonster Bianca van den Berg is het daar niet mee eens, vertelt ze. "Zelf zit ik in de eerste groep dus dat is niet het probleem. Maar het is gewoon ongezond om hier te leven, laat staan voor je kinderen. Ik vind dat Breburg gezinnen met kinderen het eerst moet laten vertrekken uit de wijk."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief