De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens
De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens

Kort geding tegen verslaafdenopvang De Vliet

Algemeen

BREDA – Met een kort geding probeert een aantal belanghebbenden de opvang van alcohol- en drugsverslaafden in De Vliet te voorkomen. Het kort geding dient 12 december bij de voorzieningenrechter in Breda.

De zaak is aangespannen door hockeyclub Zwart-Wit, buurtvereniging Mark en Mastbos. Zij stellen dat de opvang van dakloze alcohol- en drugsverslaafden in De Vliet niet past in het geldende bestemmingsplan. Dat het kort geding pas nu dient, is verklaarbaar. "Pas nu zijn we helemaal geïnformeerd en hadden we alle feiten op een rij", aldus raadsman Van 't Zelfde van Rassers Advocaten. "Nu zijn we zeker van onze zaak."

De opvang van verslaafden zou in de tweede helft van december moeten beginnen. Uiteindelijk moet de opvang plaats bieden aan 48 verslaafden. “Maar we gaan dat zorgvuldig en in fases doen”, vertelt directeur Lieke Jansen van SMO Breda, dat verantwoordelijk is voor de opvang. Begin november voerde de gemeente een zogenoemde nulmeting uit om het niveau van overlast vast te stellen voordat de verslaafden hun intrek nemen in De Vliet.

Jansen heeft vertrouwen in de afloop van het kort geding. “Maar omdat niet duidelijk is wanneer de rechter uitspraak doet, hou ik een slag om de arm voor wat betreft de daadwerkelijke start van de opvang.” Die uitspraak kan dezelfde dag nog zijn, maar ook een week of twee weken later.

Het is de bedoeling dat De Vliet maximaal vier jaar gebruikt wordt voor opvang. In de tussentijd gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie.